Published On: mar, Feb 8th, 2011

Directie de Sanatate locala, care sa administreze toate spitalele brailene

Share This
Tags

*asta vrea sa infiinteze presedintele Consiliului Judetean Braila, in colaborare cu Consiliul Local Municipal

Presedintele Consiliului Judetean Braila, Gheorghe Bunea Stancu, se gandeste din ce in ce mai serios la infiintarea unei directii judetene care sa se ocupe de administrarea spitalelor aflate in subordinea administratiei publice locale. In opinia lui Stancu, viitoarea Directie de sanatate s-ar ocupa atat de spitalele aflate sub tutela CJ, cat si a celui aflat in subordonarea Primariei, iar finantarea s-ar face in comun, de cele doua foruri locale: “Eu am spus ca daca vom fi sanatosi, va trebui sa facem un fel de directie pe sanatate a administratiei, in care aceasta va trebui sa gestioneze spitalele si sa fie alimentata din bugetele administratiei publice locale, adica al Consiliului Judetean si al celui Municipal, in cazul nostru. Cred ca se poate merge pana acolo, incat chiar si comunele sa fie contribuabili la un astfel de concept, pentru ca, pana la urma, spitalele deservesc si pe cei din municipiu si pe cei din judet. In Suedia, de exemplu, nu exista Ministerul Sanatatii, exista doar administratii publice locale, care se ocupa de sanatatea oamenilor, toate spitalele sunt ale administratiei publice locale, iar in constitutia Suediei este prevazut foarte clar ca aceasta contributie pe sanatate se duce la administratia publica locala, care in plus, primeste si bani de la buget pentru acest capitol, in functie nu de factorul politic, cum e la noi,  ci de numar de populatie si alte criterii de acest gen”.

Intrebat cand previzioneaza ca s-ar putea infiinta o astfel de directie, seful CJ a spus: “Nu stiu sa spun acum, anul 2011 este un an in care noi investim foarte multi bani in spitale. Eu cred insa ca pana la sfarsitul anului putem discuta de o astfel de institutie, care sa functioneze la Braila. Nu cred ca este nevoie de o legislatie speciala pentru asta, pentru ca spitalele raman de sine statatoare, numai ca noi delegam o parte din competentele pe care le avem catre directia de sanatate pe care o infiintam”.

In ceea ce priveste rolul pe care il va avea, in acest nou context, Directia de Sanatate Publica actuala, cea subordonata ministerului de resort, Stancu a spus: “Intrebati-i pe ei daca vor mai avea un rol. Eu nu stiu daca au avut vreodata vreun rol, dar in sfarsit, asta nu e problema mea… Pai cum nu au un rol, au rol sa ia salarii, ce, asta nu  e un rol? Asa, poti sa ma intrebi ce rol are si Prefectura! Stiti ce rol are Prefectura, sa ne ceara noua situatii cu ce  fonduri avem! Mie, cand imi vin hartii de-astea, imi vine sa le arunc!”.

Comentarii

comentariu

About the Author

-