Published On: vin, Feb 11th, 2011

Consiliul Judetean ar putea fi obligat sa faca o comasare a spitalelor brailene

Share This
Tags

* o recunoaste presedintele CJ Braila, care spune ca a fost avertizat in scris de la minister ca daca nu uneste Maternitatea si Spitalul TBC cu Spitalul Judetean, o sa se taie finantarea acestor unitati * Stancu spune ca are totusi o solutie sa mentina cat de cat separata administrarea celor trei spitale

Presedintele Consiliului Judetean Braila, Gheorghe Bunea Stancu, a declarat astazi, intr-o conferinta de presa, ca a primit un document scris de la Ministerul Sanatatii, prin care este avertizat ca daca nu realizeaza comasarea Spitalului de Obstetrica Ginecologie si al celui de Pneumoftiziologie cu Spitalul Judetean, se va taia finantarea de la buget a celor trei unitati. Asta ar insemna, practic, inchiderea spitalelor, pentru ca nu vor mai fi bani nici pentru salarii, nici pentru medicamente si materiale sanitare si nici pentru utilitati. Stancu a precizat ca, deocamdata, se tine tare, alaturi de alti presedinti de consilii judetene din tara, care contesta dreptul ministerului de a face asemenea presiuni. El este insa constient ca daca Ministerul Sanatatii nu cedeaza, Consiliul Judetean va fi obligat sa procedeze la comasarea celor trei spitale: “Ministerul ia niste decizii la care cred ca ar trebui sa ii consulte macar pe cei care sunt proprietarii spitalelor acum. Cei de la minister merg pana acolo incat spun ca “daca nu sunteti de acord cu unificarea spitalelor – in cazul nostru, a Spitalului de Obstetrica-Ginecologie, cu Spitalul TBC si Spitalul Judetean, va taiem finantarea!”. Avem scris asa ceva, avem o afirmatie de genul asta. Si mai e un minister, nu-i dau numele acum, la care ne spune “daca nu semnezi un act aditional, pierzi banii europeni!” Cred ca ati ghicit ministerul…

Sunt fel de fel de cazuri de genul asta. Eu cred ca dand la o parte toate insinuarile astea, ar trebui o consultare cu noi. Ati vazut care este parerea multora din tara asta, vizavi de acest proiect de comasare a spitalelor”.

Intrebat daca o sa cedeze la acest santaj de tipul ”nu uniti spitalele, nu le mai finantam!”, Stancu a spus: “Noi in prima faza nu o sa cedam, ca nici cand ai facut dragoste prima data,  n-ai cedat din prima, trebuie sa ne mai codim, asa-i si aici, dar in mintea mea sunt pregatit si pentru varianta a doua, daca n-o sa am ce sa fac. Dar in principiu, sunt solidar cu ceilalti colegi din tara, care sunt de parere ca cel putin in faza asta, spitalele trebuie sa ramana asa cum sunt. Taierea finantarii inseamna ca nu mai iei niciun ban de la Casa, nu te mai acrediteaza, deci nu mai sunt platite serviciile. Dar eu va spun ca deja am discutat si despre case de sanatate particulare, ieri deja am intrat in niste discutii amanuntite si probabil Spitalul Judetean Braila va fi unul dintre spitalele care va opera si pe cei care sunt asigurati la asigurari private de sanatate. Lucram mult la management, noi discutam deja de o unificare a celor patru spitale brailene, cu o directie de sanatate comuna, finantata din bani publici.

Asta nu va rezolva problema. Solutia de rezerva de care vorbesc, in cazul in care vom fi obligati sa facem comasarea, va fi in interiorul spitalelor, in modul nostru de a ne organiza, chiar daca sunt toate la un loc. Cum ai avea o firma in care punct de lucru la Vadeni si fac o balanta a lui, un alt punct de lucru la Tichilesti si fac o alta balanta si am balanta mare, a firmei-mama, a Spitalului Judetean, cum ar veni, care preia si celelalte spitale”.

Comentarii

comentariu

About the Author

-