Published On: lun, Feb 21st, 2011

CLM a aprobat lista bunurilor de stricta necesitate pentru braileni

Share This
Tags

* cei care detin mai mult decat aceste bunuri, nu mai au dreptul la ajutor social * doua televizoare sau doua radiocasetofoane reprezinta mai mult decat strictul necesar * tot un lux sunt considerate camera video,  autoturismul cu o vechime mai mica de 10 ani sau scuterul

Consiliul Local Municipal Braila a aprobat astazi lista bunurilor considerate de stricta necesitate pentru nevoile unei familii, lista bunurilor care nu sunt considerate de stricta necesitate, precum si veniturile potentiale provenite din valorificarea bunurilor ce reprezinta “un lux”, care ii fac pe cetateni sa piarda dreptul de a mai beneficia de ajutor social de la stat.

Astfel, sunt considerate bunuri de stricta necesitate: locuinta de domiciliu si eventualele anexe, mobila din casa, “aparatura electronica si electrotehnica uzuala” si nu mai mult de o bucata din fiecare aparat, “mijloace de transport individual pentru persoanele cu handicap sau dependente”,”aparate medicale destinate recuperarii sau pentru efectuarea de tratament medical”,”aparatura si instalatia destinata incalzirii locuintei si prepararii apei calde menajere”, “unelte de stricta necesitate gospodariilor agricole din mediul rural”, “unelte, instrumentar marunt necesare exercitarii profesiei”. Altfel spus, daca o familie are doua televizoare sau doua radiocasetofoane, deja se lafaie in lux.

La capitolul terenuri, se considera de stricta necesitate terenurile intravilane, inclusiv cel pe care se afla locuinta de domiciliu, dar nu mai mult de 500 mp in zona urbana si mai mult de 1.000 mp in zona rurala. De asemenea, mai sunt admise terenuri extravilane in zona colinara, de ses si de munte, cu potential productiv, dar nu mai mult de 0,5 ha/familie, atunci cand sunt intre 1 si 3 membri si nu mai mult de 0,75 ha, cand e vorba de familii cu peste 3 membri.

Daca discutam de animale, sunt considerate de stricta necesitate intr-o gospodarie  o bovina, 2 porcine, 4 ovine, o cabalina, 10 iepuri de casa, 15 pasari si 5 familii de albine.

Si ca sa nu spuneti ca nu este marinimos, Consiliul Local le permite brailenilor sa detina, ca bunuri de stricta necesitate, medaliile, cupele, decoratiile, insignele primite cu titlu onorific.

Daca va intrebati ce bunuri va fac sa pierdeti locul pe lista beneficiarilor de ajutoare sociale, aflati ca este vorba despre orice cladiri sau spatii in afara locuintei de domiciliu, sau alte imobile aflate in proprietate, concesiune, comodat, etc. Daca aveti cumva prin casa camere video, copiatoare sau amplificatoare, sau daca detineti “tablouri, obiecte de arta, obiecte ornamentale, bijuterii sau monezi din metale pretioase, obiecte de cristal si portelan de mare valoare, blanuri de mare valoare, in stare vandabila”, va lafaiti in lux.

Si mijloacele de transport cu o vechime mai mica de 10 ani va scot de pe lista beneficiarilor de ajutoare sociale, fie ca este vorba despre autoturisme, autoutilitare, autocamioane, salupe, barci cu motor, scutere de apa, iahturi, ruloate, autobuze, microbuze, motociclete, motorete si scutere, etc. La fel de grav este si daca detineti utilaje agricole sau de prelucrare agricola, cum ar fi presa de ulei sau moara de cereale.

Va descalifica din postura de om nevoias detinerea utilajelor de prelucart lemnul, sau depozitele bancare de peste 3.000 lei, precum si detinerea de terenuri intravilane, inclusiv cel pe care se afla locuinta de domiciliu, daca depasesc 1000 mp, in zona urbana si 2000 mp, in zona rurala. Si terenurile extravilane in zona colinara de ses si de munte, cu potential productiv, aduc probleme celor care vor sa ia ajutor social, daca acestea depasesc 1,5 ha, in cazul familiilor cu 1-3 membri si 2 ha, in cazul familiilor cu mai mult de 3 membri.

Potrivit legii, cetatenii romani care au in proprietate numai categoriile de bunuri de stricta necesitate beneficiaza de ajutor social, iar in cazul in care familia sau persoana respectiva detine in proprietate cel putin unul dintre bunurile cuprinse in lista bunurilor care nu sunt de stricta necesitate, aceasta nu mai beneficiaza de ajutor social.

In cazul in care familia sau persoana respectiva au in proprietate bunuri ce le depasesc cantitativ pe cele considerate de stricta necesitate, la stabilirea venitului net lunar al familiei se iau in considerare veniturile potentiale provenite din valorificarea bunurilor respective, venituri stabilite potrivit unor limite minime si maxime, aprobate la nivel national.

Comentarii

comentariu

About the Author

-