Published On: mar, Feb 1st, 2011

CERTIFICATUL DE PERFORMANTA ENERGETICA

Share This
Tags

Directiva europeana 91/2002/CE privind performanta energetica a cladirilor a fost transpusa in legislatia romana prin legea 372/2005 .
Legea nr.372/2005 publicata in Monitorul Oficial Partea I din 19.12.2005 privind performanta energetica a cladirilor, intrata in vigoare la 01.01.2007, prevede la art.13-(1) ca CERTIFICATUL DE PERFORMANTA ENERGETICA ( CPE ) al cladirii se elaboreaza cu respectarea legislatiei in vigoare pentru cladirile din categoriile prevazute la art.7 alin.(1) care se construiesc, sunt vandute sau inchiriate.
De asemeni certificatul de performanta energetica se va solicita la emiterea autorizatiei de construire pentru lucrarile de renovare ale caror costuri depasesc 25% din valoarea de impozitare a cladirii, sau lucrari de modernizare efectuate la mai mult de 25% din anvelopa cladirii (art.3,alin.9).

Doar pentru vanzare sau inchiriere termenul a fost prelungit conform OUG nr.114/2009 art.XV pana la 01.01.2011.
CPE este un document tehnic care prezinta ,intrun mod sintetic si unitar ,performanta energetica a  cladiri , cu detalierea principalelor caracteristici ale constructiei si a instalatiilor aferente acesteia (incalzire, apa calda, climatizare, ventilatie naturala sau mecanica )rezultate din analiza termica si energetica .
CPE are ca scop , pe langa oferirea de informatii despre performanta energetica a cladirii si instalatiilor aferente acesteia , si imbunatatirea conditiilor de igiena si confort termic .
Un alt scop  este identificarea si  reducerea pierderilor energetice ,reducerea consumului de combustibili si energie electrica folosite ,precum si reducerea emisiilor de CO2.
Pornind de la caracteristicile reale ale sistemului constructie – instalatii aferente , CPE incadreaza cladirea in clase de performanta energetica si de mediu si acorda locuintei o nota energetica care ofera proprietarului,ciriasului sau cumparatorului informatii privind consumul real de energie.
Dintre multele calitati ale unei locuinte sau constructii cu alta destinatie , aceea de a consuma putina energie pentru asigurarea confortului termic interior , nu este deloc de neglijat , caci un consum de energie redus inseamna cheltuieli de intretinere mai mici .
CPE va duce la determinarea mai corecta a pretului unei locuinte , pretul acesteia depinzand in mare masura de marimea consumului de energie termica , electrica si gaze naturale.
Cladirile noi vor trebui sa respecte cerintele de baza privind performanta energetica adaptate climatului local .
Metodologia de calcul al performantei energetice a cladirilor elaborata de MTCT prevede valori minime acceptate pentru rezistenta termica a elementelor care alcatuiesc anvelopa cladirilor.
Tinand cont de faptul ca aplicarea sistemelor de alimentare cu energie alternative nu este , in general , exploatata la maxim , va trebui sa se analizeze fezabilitatea tehnica , economica si de mediu a sistemelor de alimentare cu energie alternative .
Mai mult, art.10 din aceeasi lege prevede ca : pentru cladirile noi cu o suprafata de peste 1000 mp, autoritatea administratiei publice locale sau judetene,prin certificatul de urbanism dat in vederea emiterii autorizatiei de construire, potrivit legii, solicita intocmirea unui studiu de fezabilitate tehnica, economica si de mediu privind posibilitatea utilizarii unor sisteme alternative de producere a energiei.

In ultimii ani , numarul sistemelor de conditionare a aerului din tarile din sudul Europei a crescut , lucru care creaza probleme importante in perioadele de varf , crescand pretul electricitatii si destabilizand echilibrul energetic al acestor tari.
Controlul consumului energetic la nivelul tarilor europene este un instrument important care ii da Comisiei Europene posibilitatea de a influenta piata mondiala a energiei si deci si siguranta alimentarii cu energie pe termen mediu si lung .
Un sistem de certificare energetica a cladirilor va constientiza mult mai bine proprietarii , chiriasii si utilizatorii asupra nivelelor de consum energetic.
Auditul energetic presupune analizarea unei constructii din punct de vedere ethnic si economic si propunerea unor solutii tehnico financiare in vedere imbunatatirii performantelor energetice ale cladirii.
Scopul auditului energetic este de a oferi masuri de imbunatatire a performantei energetice si se finalizeaza cu eliberarea unui certificate energetic in faza analizata. Acest certificate pune in evidenta deficientele energetice ale cladirii.

Auditor energetic (consultant energetic ) este persoana fizica sau firma (birou de consultanta energetica ) autorizata de catre o comisie de atestare a specialistilor in domeniu numita de MDRT , pentrun efectuarea expertizelor energetice pentru cladiri si pentru elaborarea certificatului energetic .
In urma expertizei energetice , consultantul energetic va intocmi un Raport de expertiza energetica a cladirii care va contine principalele caracteristici tehnice si energetice ale cladirii expertizate , precum si toate toate datele referitoare la modul de determinare  a consumului total anual  de caldura  pentru incalzire si apa calda   de consum estimate pentru cladirea expertizata .
Lucrarile se efectueaza pe baza de contract de servicii incheiat intre solicitantul certificatului energetic (beneficiar) si consultantul energetic .
Certificatul de performanta energetica a cladirii este valabil 10 ani sau pana la efectuarea de lucrari care sa modifice anvelopa cladirii .
Pretul se va stabili cu beneficiarul dupa vizionarea cladirii si va fi influentat de :
-suprafata luata in considerare
- datele puse la dispozitie de beneficiar
-complexitatea constructiei sau a solutiilor tehnologice existente
-timpul lasat la dispozitie pentru realizare
-gradul de repetativitate a lucrarii
Termenul maxim de elaborare al unui certificate de performanta energetica este de cinci zile lucratoare din momentul semnarii contractului .
Costul lucrarilor se suporta de beneficiarul lucrarii,iar pretul nu este exagerat, putand ajunge 200-400 RON pentru un apartament in functie de marimea si complexitatea acestuia.

DE CE AUDIT ENERGETIC ?
-Ca sa stiu exact performanta energetica a cladirii
-Ca sa stiu exact ce consumuri si ce costuri de exploatare am
-Ca sa pot lua decizii in cunostinta de cauza daca este necesara reabilitarea termica a cladirii
-Ca sa pot allege solutia optima de interventie energetica asupra cladirii pe baza indicatorului cost/beneficiu
-Ca sa pot optimiza consumurile si costurile cu energia consuata de cladire
-Ca sa nu mai platesc pierderi energetice
-Ca sa realizez economii; cea mai mare avere nu este cea pe care o castigi, e cea pe care nu o pierzi
-Ca sa contribui, prin consum redus, la calitatea mediului
-Ca sa respect legislatia, inclusive pe cea europeana

Auditori  Energetici gradul I Cladiri si Instalatii:
ing. Vasile Donosă;
ing. Nicolae Musat;

Comentarii

comentariu

About the Author

-