Published On: joi, Feb 10th, 2011

Casa de Pensii Braila, sufocata de pensionarii care cer recalcularea contributiilor la sanatate

Share This
Tags

* numai in patru zile, au fost depuse circa 3.000 de astfel de cereri * conducerea CJP suspecteaza ca actiunea este initiata pe linie politica si anunta pensionarii ca sunt dezinformati

Directorul executiv al Casei Judetene de Pensii Braila, Sorin Enache, este ingrijorat de faptul ca, in ultimele zile, subordonatii sai sunt sufocati de avalansa de cereri de recalculare a contributiilor pentru sanatate, depuse de pensionari. Enache este uimit de numarul mare al persoanelor care contesta modalitatea de calcul a contributiilor de sanatate, vizavi de pensiile lor, in baza unei interpretari eronate a textului de lege. El face apel la pensionari sa nu se grabeasca sa depuna astfel de contestatii, pana nu se asigura ca au inteles corect prevederile legale: “Ne confruntam de vreo saptamana cu o situatie destul de grea, in sensul ca suntem asaltati de pensionari, pentru ca ei depun o cerere prealabila cu privire la modul in care a fost calculata contributia la asigurarile de sanatate pentru luna ianuarie. Efectul este ca in decurs de patru zile avem peste 3000 de cereri depuse. De dimineata, de la ora 8,30 pana la 12,30-13 am blocat practic activitatea pe anumite paliere ale institutiei. Un numar mare de angajati sunt blocati acum in activitatea de primire a acestor cereri si de a le da raspuns”.

Potrivit lui Enache, specialistii din CJP au interpretat textul legii, respectiv paragraful “contributia datorata de pensionarii ale caror venituri din pensii care depasesc 740 de lei este de 5,5%, aplicata asupra acestor venituri” in sensul in care  procentul amintit  este aplicat la intreaga pensie, daca aceasta depaseste 740 de  lei. Pensionarii care depun cererile de recalculare interpreteaza insa prevederea legala in sensul in care procentul de 5,5% ar trebui sa fie aplicat doar la diferenta dintre pensia lor si plafonul de 740 lei, contestand, deci, baza de impunere.

Seful CJP considera  ca este vorba de o neintelegere, dar i se pare suspect numarul mare al pensionarilor care contesta modalitatea de calcul. El se gandeste cu groaza la posibilitatea ca, in perioada urmatoare, zeci de mii de pensionari afectati de aceasta recalculare sa vina sa depuna contestatii, ceea ce ar bloca complet activitatea Casei: “Suntem intr-o pozitie foarte delicata, pentru ca sunt 32.000 de pensionari carora li s-a aplicat aceasta contributie. Sunt totusi 3.000 de cereri in 4 zile, am blocat 4 ghisee numai cu lucrul asta; nu mai vorbim de oamenii care se aduna aici, starea de nervozitate, etc. Cresterea este teribila, ieri am avut 750 de persoane, azi am 1.400. Si sunt pana acum numai din municipiu, ganditi-va ce ar insemna sa imi vina si de la tara! Contestatia dansilor, in momentul de fata, n-are insa obiect, pentru ca noi nu am emis nicio decizie, dansii au primit in luna ianuarie un talon de pensie, el nu este un act administrativ; probabil, cand noi vom da curs la aceste plangeri prealabile, raspunsul sa fie considerat un act administrativ pe care dumnealor sa-l conteste in instanta”.

Enache a mai spus ca este suspect faptul ca pensionarii depun cereri de recalculare tipizate, care se vand intr-un anumit loc si a conchis ca

“este posibil sa fie politic punctul de plecare, insa mai mult, noi, in calitate de functionari publici, nu putem spune”.

Precizam ca, zilele trecute, intr-o conferinta de presa, presedintele PDL Braila, Constantin Dumitriu acuza direct filiala locala a Partidului Conservator si pe social-democratul Alexandru Coada ca ar coordona actiunea de mobilizare a pensionarilor, pentru a depune astfel de cereri la CJP si a bloca activitatea institutiei si acuza PC si PSD de dezinformarea, cu buna stiinta, a batranilor.

Comentarii

comentariu

About the Author

-