Published On: joi, Feb 17th, 2011

Braila sta prost cu absorbtia fondurilor europene, dar sunt altii care stau si mai prost

Share This
Tags

* o spune seful Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala, Gheorghe Voicu * optimist din fire, el descrie o absorbtie de 4,5% ca fiind “buna”, in comparatie cu media dezastruoasa pe tara, care este de 2%

Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala Braila desfasoara in aceasta perioada o campanie sustinuta de informare a potentialilor beneficiari, in scopul absorbtiei substantiale de fonduri europene. Specialistii Agentiei bat drumurile judetului, incercand sa informeze satenii, dar si primariile, cu privire la proiectele pentru care pot obtine bani europeni, dar si la conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca, pentru a accesa aceste fonduri. Seful Agentiei, Gheorghe Voicu, spune ca suma pusa la dispozitia producatorilor agricoli in acest an este de aproape 1 miliard de euro: “Este o suma consistenta si vreau sa va spun si cateva date statistice la nivel judetean, pentru ca la acest capitol nu stam foarte prost. Sigur, mai avem foarte mult de lucru si eu doresc ca prin pozitia pe care o am in cadrul Agentiei sa asez pe toti factorii de raspundere la nivel judetean pentru toate masurile, daca este posibil, pentru ca sunt discrepante substantiale, ca absorbtie, intre diferite masuri. Un exemplu este masura destinata direct producatorilor agricoli, cea de modernizare a exploatatiilor 1.2.1, unde Braila are o absorbtie de 4,5% . Daca luam in considerare ca media nationala ar fi in jur de 2,1%, inseamna ca noi, ca si numar de contracte incheiate, stam destul de bine. Stam la fel de bine pe masura 3.1.2, dezvoltarea  serviciilor in spatiul rural, cu o absorbtie de 3,2%. O buna absorbtie este si pe masura privind procesarea produselor agricole in industria alimentara, procentul este de aproape 3,5%. Sunt lucruri bune, insa stam foarte prost si din pacate am pierdut startul anul trecut pe masura 3.2.2 de dezvoltare a infrastructurii rurale, a componentei primariilor. Avem o pierdere  destul de serioasa si pe masura fermelor de subzistenta.

Noi cerem un sprijin pe toata plaja institutiilor publice din judetul Braila, in vederea accesarii acestor fonduri si este necesara o colaborare atat la nivel parlamentar, cat si la nivel local. In plan judetean este bine sa facem front comun, in vederea accesarii acestor bani. Stam bine, adica sunt aproape 60 de miloane de euro absorbite la momentul acesta, din sustinerea financiara a Comunitatii Europene, dar nu este suficient”.

Comentarii

comentariu

About the Author

-