Published On: mar, Feb 22nd, 2011

Ajutoarele pentru irigatii nu se pot obtine prin rebotezarea subventiilor

Share This
Tags

* este opinia senatorul Ion Rotaru * acesta are dubii ca doar prin redenumirea subventiilor “pentru irigatii” drept subventii “pentru prezervarea mediului” se poate obtine acordul UE pentru acest gen de facilitati

Senatorul PSD de Braila Ion Rotaru este de parere ca directorul Agentiei pentru Plati in Agricultura, Gheorghe Voicu, a dat dovada de o oarecare inabilitate, atunci cand a dezvaluit public ca oficialii romani vor incerca o manevra usor fortata, prin care sa-i faca pe reprezentantii UE sa acepte subventionarea irigatiilor. Rotaru este de acord cu Voicu pe ideea ca subventionarea apei pentru irigatii este prioritate absoluta pentru agricultori, insa nu crede ca este bine sa se spuna public faptul ca se va incerca o interpretare creativa a efectelor irigatiilor, pentru a se obtine subventionarea pentru “prezervarea mediului”. 

“Mie mi se  pare ca este o lipsa de abilitate pentru un conducator de institutie la nivelul la care se afla, institutie care are rolul de a aduce bani europeni prin proiecte de interes pentru comunitatile locale, sa faca astfel de declaratii. Poate pe fond este o idee buna, pentru ca intr-adevar, pe mediu sunt o serie de programe care pot crea posibilitatea de a aduce bani. Pe fond ea este buna, mi se pare insa ca modul in care o fost prezentata si asa cum a incercat sa o aduca in zona publica nu este o solutie. Ar fi foarte bine daca s-ar obtine acordul pentru subventionarea irigatiilor, pentru ca este nevoie de irigatii, daca anul acesta avem nesansa pe care o are China, unde sunt regiuni unde din septembrie n-a dat o picatura de ploaie, va imaginati ce ne astepata. Irigatiile ar trebui sa constituie prioritatea numarul 1 a Ministerului Agriculturii, pe tot ce inseamna alocare de fonduri europene si tot ce inseamna investitii care duc rezolvarea problemei apei pentru culturi”.

Amintim ca Gheorghe Voicu a vorbit intr-o conferinta de presa despre interpretarea de o maniera creativa a efectului irigatiilor: acestea nu ajuta doar agricultorul sa scoata profit, ci ajuta si la protejarea mediului. “Noi trebuie sa subventionam in continuare apa, dar sigur ca in contextul Uniunii Europene, nu mai avem voie sa facem acest lucru. Putem insa sa primim sume de sustinere financiara pentru protectia mediului. Oare irigatiile ca atare au efect doar pentru profitabilitatea producatorului agricol, sau au si efect asupra biotopului in care se afla acea cultura? Noi sustinem si incercam sa explicam tuturor ca irigatiile ca atare nu sunt numai ca un factor in economia agricola, ci ele au si un efect in prezervarea naturii”, spunea Voicu.

Comentarii

comentariu

About the Author

-