Published On: mar, Ian 4th, 2011

Zaharul “hraneste” cancerul?

Share This
Tags

Cercetatotii Institutului Huntsman Cancer, Universitatea din Utah, au dezvaluit noi informatii in problema: zaharul “hraneste” celulele tumorale. Descoperirile pot avea de asemenea implicatii si pentru alte boli, cum ar fi diabetul. Cercetarea este publicata in jurnalul Proceedings of the National Academy of Sciences.

“Se stie inca din anul 1923 ca celulele tumorale folosesc mult mai multa glucoza decat celulele normale. Cercetarea noastra ne-a ajutat sa aratam cum ia loc acest proces si cum poate fi stopat pentru a controla dezvoltarea celulelor”, spune Don Ayer, cercetator si profesor la Universitatea din Utah.

In timpul dezvoltarii, atat in cazul celulelor normale cat si al celor canceroase, are loc un proces celular in care este implicata atat glucoza (zahar) cat si glutamina (un aminoacid). Glucoza si glutamina sunt esentiale pentru dezvoltarea celulelor, mult timp crezandu-se ca acestea opereaza independent. Cercetarea lui Ayer arata insa ca cele doua sunt inter-dependente. El a descoperit ca in lipsa glutaminei, utilizarea de glucoza este de asemenea stopata. “Esential este ca daca nu are glutamina, celula este scurtcircuitata datorita lipsei de glucoza, fenomen ce impiedica dezvoltarea celulei tumorale”, explica Ayer.

Cercetarea, condusa de Mohan Kaadige, are ca centru de interes MondoA, o proteina responsabila pentru functionarea sau non-functionarea genelor. In prezenta glutaminei, MondoA blocheaza expresia unei gene numita TXNIP. Se crede ca TXNIP este o piedica tumorala, dar cand este blocata de MondoA, permite celulelor sa absoarba glucoza, fenomen ce conduce la dezvoltarea acestora.

Urmatorul pas pe care Ayer doreste sa il faca in cercetarea sa este de a testa pe animale ideile sale despre “cum MondoA si TXNIP controleaza dezvoltarea celulara. ” Daca putem intelege asta, putem intrerupe ciclul utilizarii glucozei, ceea ce ar putea fi benefic in tratarea cancerului”, spune Ayer.

Comentarii

comentariu

About the Author

-