Published On: joi, Ian 27th, 2011

Un nou inceput, in domeniul evidentei muncii – VIDEO

Share This
Tags

*asa califica inspectorul-sef al ITM Braila, Dumitru Vaduva, schimbarile produse de obligativitatea utilizarii registrului electronic al salariatilor si renuntarea la cartile de munca

Seful Inspectoratului Teritorial de Munca Braila, Dumitru Vaduva, se astepta la cateva luni de activitate grea pentru subordonatii sai, care se vor ocupa de implementarea noii legislatii legate de renuntarea la cartile de munca. Pe langa munca de returnare propriu-zisa a celor 32.000 de carnete aflate la Inspectorat si de confimarea datelor inscrise in alte circa 48.000, tinute de angajatori, angajatii ITM vor fi nevoiti sa se ocupe si cu lamurirea angajatorilor asupra modului in care trebuie intocmit si tinut registrul electronic de evidenta a salariatilor.

„Potrivit prevederilor legale, vechimea in munca stabilita pana la 31 decembrie 2010 se probeaza cu carnetul de munca. Angajatorii care pastreaza si completeaza carnetele de munca le vor preda titularilor in mod esalonat, pana la 30.06.2011, pe baza de proces verbal individual de predare – primire; iar inspectoratele teritoriale de munca ce detin carnetele de munca ale salariatilor le vor elibera pana la 30 iunie 2011. Pe de alta parte, incepand cu 01 ianuarie 2011, inceteaza existenta carnetului de munca, dupa aceasta data evidenta muncii realizandu-se electronic, prin intermediul registrului general de evidenta a salariatilor”.

In aceste conditii, Inspectoratul Teritorial de Munca urmeaza sa predea angajatorilor pentru care au prestat serviciile de pastrare si completare a carnetelor de munca, pe baza de proces verbal de predare-primire, carnetele de munca ale persoanelor ce au contracte de munca in executare detinute, completate si certificate pana la 31 decembrie 2010. „Acest lucru se va face in baza unei programari, in cursul primului semestru al anului 2011. In acelasi timp, angajatorii care au avut aprobare de pastrare si completare a carnetelor de munca ale salariatilor la sediu, trebuie sa le depuna la ITM in vederea certificarii si contrasemnarii pentru legalitate a inscrisurilor efectuate, pana la 31 martie 2011, in baza unei programari, iar cel tarziu pana la 30 iunie 2011, sa le predea titularilor, pe baza de proces verbal.

In ceea ce-i priveste, angajatorii cu capital de stat si mixt, care nu aveau obligatia depunerii la ITM a contractelor individuale de munca, a dovezilor de calculare a drepturilor salariale si care au pastrat si completat carnetele de munca, trebuie sa le elibereze titularilor  - completate si certificate pana la 31decembrie 2010 -, pe baza de proces verbal, pana la 30 iunie 2011”, a mai precizat Vaduva.

In acest context, incepand cu 01 ianuarie 2011, angajatorii prevazuti de art.1 din Legea nr.130/1999 nu mai au obligatia inregistrarii la inspectorat a contractelor individuale de munca, a actelor care atesta modificarea, suspendarea si incetarea contractelor de munca.

Tot incepand cu 01 ianuarie 2011, angajatorii mentionati nu vor mai depune la inspectorat dovezile de calcul a drepturilor salariale, documentele privind angajarea, modificarea, suspendarea si incetarea contractelor individuale de munca si declaratiile fiscale privind stabilirea comisionului: „Incepand cu 01 ianuarie 2011, evidenta muncii se va tine numai pe baza registrului electronic, la ITM urmand a fi transmise numai modificarile intervenite la registrul general de evidenta a salariatilor in format electronic, constand in inregistrarea in registru a contractelor individuale de munca, a incetarilor acestora, cat si modificarile intervenite asupra elementelor din contract care se regasesc in registru. De asemenea, angajatorii au obligatia de a intocmi un dosar de personal pentru fiecare salariat.

Dosarul personal al salariatului va cuprinde cel putin: actele necesare angajarii, contractul individual de munca, actele aditionale si celelalte acte referitoare la modificarea, suspendarea si incetarea contractelor individuale de munca, precum si orice alte documente care certifica legalitatea si corectitudinea completarii in registru”.

Vaduva a declarat ca deja la ITM se primesc zeci de telefoane de la angajatori care doresc lamuriri cu privire la modul in care trebuie sa procedeze de acum inainte cu evidenta salariatilor si au fost desemnate doua persoane care se vor ocupa doar de acest lucru. Vaduva se astepta ca, pentru inceput, timp de cateva luni, sa fie o oarecare confuzie, insa a dat asigurari ca angajatii sai vor da toate informatiile celor interesati, pentru ca angajatorii sa stie exact ce au de facut.

Comentarii

comentariu

About the Author

-