Published On: vin, Ian 28th, 2011

Turturi de pana la 2 metri ameninta siguranta brailenilor

Share This
Tags

* aceasta situatie se poate intalni in zone centrale, dar si prin cartiere

Desi au trecut zile bune de la ultima ninsoare, in urma careia pe acoperisurile cladirilor din oras s-a depus un strat gros de zapada si s-au format turturi care, pe alocuri, ating 2 metri, mai sunt inca multe imobile in oras ai caror proprietari nu au luat nicio masura. Acestia par sa ignore pericolul pe care-l reprezinta bucatile de zapada inghetata sau chiar turturii grosi, care devin adevarate piroane, daca se prabusesc de la 10-15 metri inaltime. In fiecare zi, mii de braileni care trec pe langa cladiri publice sau private, sau chiar pe langa propriile blocuri, se supun riscului de a fi loviti de asemenea “proiectile”, care ii pot baga in spital, daca nu si mai rau.

In unele cazuri, cum ar fi la Teatrul de papusi “Carabus”,

conducerea institutiei a apelat inca de ieri la ajutorul pompierilor, fiindca exista pericolul ca vreunul dintre micutii spectatori care vin zilnic acolo, sa fie victima unei accident de acest tip. La Teatrul “Maria Filotti”, s-a imprejmuit zona periculoasa cu o franghie si a fost postat un afis care avertizeaza asupra pericolului.

In cartiere, insa, in zona blocurilor, prea putini proprietari au luat masuri. In Obor, spre exemplu, unii au incercat sa rezolve problema, insa n-au gasit solutia, pentru a o face gratuit. Ionel Cristache, administratorul unei asociatii de proprietari, ne-a declarat astazi: “Am facut curatenie in jurul blocului, am iesit cu totii si am dat zapada, am spart gheata, acum e poate circula bine, insa cu turturii nu am putut face nimic. Am sunat la pompieri si am cerut sa ne ajute, dar au spus ca nu este de competenta lor si ne-au dat numarul de telefon al unei firme care face astfel de lucruri, dar pe bani. Noi nu avem bani, ca sa platim asa ceva. Stim ca daca se intampla ceva, suntem responsabili si chiar ne temem ca s-ar putea intampla un accident, pentru ca pe aici nu trec numai locatarii din zona, trec si copiii care ies de la scoala, dar nu stiu ce am putea face”.

In ceea ce-i priveste, multi dintre braileni admit pericolul pe care-l reprezinta turturii si zapada adunata pe acoperisuri, dar in acelasi timp recunosc ca nu se uita in sus, atunci cand trec pe strada, pentru a se asigura ca nu risca sa fie loviti de o asemenea bucata de gheata.

Primaria ii avertizeaza pe proprietarii claririlor, fie ei particulari sau autoritati publice, ca raspund direct daca se intampla vreun accident.

“E o problema, dar problema si mai mare este ca avem si noi scoli care sunt ale administratiei si am cerut sa-si rezolve chestiunile respective, pentru ca daca astepta sa vina cineva sa umble prin tot orasul asta, prin toate institutiile, gradinitele, cresele, sa le curete zapada si sa le sparga turturii, este o problema. Le-am cerut si institutiilor noastre si le-am cerut si oamenilor sa rezolve problema. Stiu ca este dificil, sunt cladiri foarte inalte, dar pana la urma, totul este dificil”, a declarat astazi edilul-sef Aurel Simionescu. El a mai precizat ca municipalitatea poate da amenzi intre 250 si 750 de lei celor care nu indeparteaza zapada si turturii de pe acoperisuri.

Comentarii

comentariu

About the Author

-