Published On: mar, Ian 4th, 2011

Tehnologia celulelor stem: soareci viabili din doi tati!!!

Share This
Tags

Folosind tehnologia celulelor stem oamenii de stiinta din Texas, condusi de Dr. Richard R. Behringer de la centrul de tratare al cancerului  MD Anderson, au produs soareci – masculi si femele- prin apelarea la “doi tati”.

Realizarea urmasului din doi tati in cadrul unei specii de mamifere este considerata un pas important spre conservarea speciilor aflate pe cale de disparitie, spre imbunatatirea raselor animale si umane si spre promovarea tehnologiei de reproducere asistata (ART). Rezultatul lanseaza de asemenea o posibilitatea provocatoare la adresa cuplurilor de acelasi sex, constand in ideea de a avea propriii copii.

In cadrul acestui proiesct, echipa Behringer a lucrat cu fibroblastele (celula a tesutului conjunctiv, de forma stelata sau alungita) unui fat-soarece de sex masculin (XY) pentru a da nastere ulterior, prin reprogramare, tuturor tesuturilor din corp. Aproximativ 1% din linia celulara existenta ca urmare a dezvoltarii celulei initiale si-a pierdut spontan cromozomul Y, rezultand celule XO. Celulele XO au fost apoi injectate in blastocistele (embrioane aflate in stadii de dezvoltare) unui donator de sex feminin. Blastocistele tratate au fost transplantate in mama-surogat care a dat nastere unor femele XO/XX ce au un cromozom X din fibroblastele soarecelui-mascul original.

Himerele de sex feminin purtatoare de ovocite (celule rezultate din diviziunea unui organ in care se formeaza celula reproducatoare femela) derivate  din celulele XO, s-au imperecheat cu soarecii normali de sex masculin. Unii pui (de sex masculin sau feminin) au fost rezultatul unei contributii genetice dintre doi tati.

“Studiul nostru exploateaza o noua forma a reproducerii la mamifere bazata pe tehnologia celulara”, au declarat autorii proiectului.

Tehnica descrisa in acest studiu ar putea fi aplicata pentru speciile de animale care prezinta importanta agricola, combinandu-se trasaturile genetice dorite de la doi masculi.

“De asemenea este posibil ca un mascul sa produca atat ovocite cat si sperma pentru auto-fertilizare pentru a genera descendenti de sex masculin si feminin”, subliniaza oamenii de stiinta. O astfel de tehnica ar putea fi extrem de valoroasa atunci cand nu ar mai exista femele. Pe viitor, ar putea fi posibila generarea de ovocite umane din celule de sex masculin in vitro, mama surogat fiind necesara doar pentru a aduce la termen sarcina rezultata.

Cercetatorii spun ca asa cum s-a obtinut un astfel de rezultat prin utilizarea a doi tati, in aceeasi maniera s-ar putea inregistra rezultate si prin apelarea la doua mame.

Comentarii

comentariu

About the Author

-