Published On: mar, Ian 4th, 2011

Nasterea primei gauri negre

Share This
Tags

Majoritatea galaxiilor din Univers, inclusiv Calea Lactee, prezinta gauri negre a caror masa variaza de la aproximativ 1 milion pana la 10 miliarde de ori dimensiunea Soarelui. Pentru a le descoperi, astronomii se ghideaza dupa cantitati mari de radiatii emise de gazul acumulat de astfel de obiecte in perioada lor activa, adica urmaresc acumulari masive de materie. Acest gaz este considerat a fi mijlocul gaurilor negre.

Actualmente, o echipa de astronomi de la Universitatea din Tel Aviv, formata inclusiv din prof. Hagai Netzer si elevul sau de cercetare Trakhtenbrot Benny, a stabilit faptul ca era de crestere rapida a celei mai masive gauri negre a avut loc atunci cand Universul avea circa 1,2 miliarde de ani. In contextul dat s-a infirmat informatia conform careia era de crestere rapida ar fi fost plasata din punct de vedere temporal in perioada in care Universul ar fi avut intre 2 si 4 miliarde de ani.

Gaurile negre cele mai vechi se dezvolta cel mai repede.

Noile cercetari in domeniu se bazeaza pe imaginile surprinse de cele mai mari telescoape din lume si anume: “Gemini North” din Hawaii, si “Very Large Telescope Array” din Chile. Datele obtinute cu aceste telescoape arata ca activitatea gaurilor negre din perioada in care Universul avea 1,2 miliarde de ani este de 10 ori mai mica decat activitatea gaurilor negre masive descoperite mai tarziu. Cu toate acestea, ele cresc insa mult mai repede.

Ritmul de crestere a permis cercetatorilor sa estimeze ce s-a intamplat cu aceste obiecte in decursul timpului. Echipa a descoperit ca primele gauri negre (cele care au determinat intregul  proces de crestere atunci cand Universul avea doar cateva sute de milioane de ani) au avut mase cuprinse intre 100 si 1000 de ori masa Soarelui. Astfel de gauri negre ar putea fi relationate cu primele stele ale Universului.

Acest studiu reprezinta punctul culminant al unui proiect de 7 ani conceput pentru a urmari evolutia gaurilor negre in vederea compararii acestei evolutii cu evolutia galaxiilor.

Aceste rezultate urmeaza sa fie publicate in The Astrophysical Journal

Comentarii

comentariu

About the Author

-