Published On: mar, Ian 4th, 2011

Lumina zilei ne poate ajuta sa slabim

Share This
Tags

O cercetare excitanta asupra tesutului adipos brun – grasime bruna, care se gaseste in abundenta la animalele care hiberneaza si la nou-nascuti – poate conduce la decoperirea unor noi metode de prevenire a obezitatii.
Studiile au aratat deja ca activitatea tesutului adipos brun la adulti este redusa de obezitate. De aceea, sporirea functiei tesutului adipos brun poate preveni sau reduce obezitatea la anumite persoane.

O noua investigatie, condusa de Michael Symonds, profesor al Scolii de Stiinte Clinice la Universitatea din Nottingham, a evidentiat  – pentru prima data  – ca lumina zilei este un factor major in controlul activitatii tesutului adipos brun.

“Cercetarea noastra a sugerat un mecanism necunoscut anterior in controlul functiei tesutului adipos brun la oameni, fapt ce ar putea conduce la noi tratamente pentru prevenirea sau reducerea obezitatii”, spune Symonds.

Iarna era odinioara o perioada a anului insotita de o crestere a solicitarilor termice si implicit a consumului de energie, dar “cerintele” corpului pentru tesutul adipos brun au fost reduse in ultima vreme datorita incalzirii globale. Tesutul adipos brun  este capabil sa produca pânã la de 300 de ori mai multa cãldurã pe unitatea de masã, comparativ
cu toate celelalte tesuturi.

Cercetarea, publicata in jurnalul “Diabetul”,  studiaza peste 3500 de pacienti. Prezenta tesutului adipos brun a fost inregistrata si corelata cu schimbarile lunare ale duratei zilei si ale temperaturii ambientale. Rezultatele au aratat ca tesutul adipos brun este mai comun la femei si acele schimbari in activitatea sa erau mai degraba asociate cu durata zilei decat cu temaperatura ambientala.

Tesutul adipos brun este activat de temperaturi scazute si este unic prin abilitatea de a produce cantitati foarte mari de caldura – dar se cunoaste foarte putine despre principalii factori care regleaza cantitatea de tesut adipos brun in corpul nostru. “Cercetarea noastra evidentiaza o variatie sezoniera foarte puternica in prezenta tesutului adipos brun. Studiul s-a axat pe impactul duratei zilei si al temperaturii ambientale, acestia fiind doi factori cheie in determinarea functiei tesutului adipos brun la mamiferele mici. Noile noastre descoperiri ne pot ajuta sa gasim interventii inedite care sa aiba ca scop sporirea activitatii tesutului adipos brun mai ales in timpul iernii.”

Comentarii

comentariu

About the Author

-