Published On: joi, Ian 27th, 2011

Fenomenul muncii la negru creste in paralel cu cresterea impozitelor – VIDEO

Share This
Tags

* este convingerea sefului ITM Braila, Dumitru Vaduva

Cresc impozitele, creste si amploarea fenomenului muncii la negru. Este o relatie directa, pe care o constata, de ani de zile, Dumitru Vaduva, seful Inspectoratului Teritorial de Munca Braila.

Numai in 2010, inspectorii ITM au efectuat peste 2.100 de controale in domeniul relatiilor de munca, comparativ cu 1.760, in 2009. In urma acestor verificari, s-au aplicat peste 2.200 de sanctiuni, in valoare de circa 1,3 milioane  RON, comparativ cu 1.660 sanctiuni, in valoare totala de  870.000 RON.  Vaduva constata ca, pe masura ce impozitarea devine mai dura, angajatorii incearca mai abitir sa eludeze plata darilor la stat, iar una dintre metode este munca la negru: “Orice angajator investeste ca sa scoata profit si ca sa scata profit, probabil ca face orice, adica si pe baza fortei de munca incearca sa scoata niste bani. Mai concret, nu le asigura angajatilor salariile integral, sau foloseste munca la negru, sau le da salariul de incadrare la nivelul minim si plata diferentei din mana. Alte forme sunt cele cu 4 ore de munca oficial si in realitate, sunt 8”.

Vaduva nu se sfieste sa califice impozitarea de la nivel actual drept una “excesiva”: “Este clar, este o legatura directa intre impozitarea excesiva si eludarea legii de catre angajator pe tema relatiilor de munca. Cred ca exista si o legatura cu evolutia fortei de munca. In Braila, in 2010 sunt inregistrati  in total circa 80.000 de angajati, mai putin salariati decat in 2009”.

Comentarii

comentariu

About the Author

-