Published On: sâm, Ian 8th, 2011

Familiile cu elevi chiulangii pot pierde alocatia pentru sustinerea familiei

Share This
Tags

Familiile care au in intretinere copii de varsta scolara si care beneficiaza de alocatie pentru sustinerea familiei pot pierde acest drept din cauza absentelor scolare nemotivate ale copiilor, masura fiind prevazuta in normele metodologice de aplicare a Legii nr. 277/2010. Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 277/2010 privind alocatia pentru sustinerea familiei, puse vineri in dezbatere publica pe site-ul Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, prevad ca familiile care au in intretinere copii de varsta scolara, beneficiaza de alocatie in conditiile in care copiii frecventeaza fara intrerupere cursurile unei forme de invatamant si nu inregistreaza absente nejustificate in cursul unui semestru care sa conduca la scaderea notei la purtare la 8.

Astfel, dreptul la alocatie, respectiv plata acesteia se suspenda in luna urmatoare celei in care se constata ca absentele nemotivate inregistrate de un copil din familia beneficiara depasesc numarul de 20.

La depunerea cererii de acordare a alocatiei, reprezentantul familiei trebuie sa prezinte la dosar o adeverinta eliberata de unitatea de invatamant la care sunt inscrisi copiii, care sa ateste ca acestia frecventeaza o forma de invatamant.

“Beneficiaza de alocatie si familiile care au in intretinere copii de varsta scolara, dar care intrerup temporar frecventarea cursurilor de invatamant organizate potrivit legii sau repeta anul scolar numai din motive de sanatate dovedite cu certificat medical”, se mai arata in normele metodologice.

Pentru copiii de varsta scolara din familiile beneficiare de alocatie, inspectoratele scolare judetene, respectiv al municipiului Bucuresti, au obligatia de a comunica agentiilor teritoriale, pana la data de 15 a lunii urmatoare incheierii semestrului scolar, situatia privind absentele scolare inregistrate de catre acesti copii.

In vederea indeplinirii acestei obligatii, agentiile teritoriale va trebui sa transmita inspectoratelor scolare, pana in ziua de 15 a ultimei luni a semestrului scolar, evidenta electronica a copiilor de varsta scolara din familiile beneficiare de alocatie.

“Evidenta electronica, in formatul transmis de agentiile teritoriale, va fi completata de catre inspectoratele scolare pe baza situatiei centralizatoare a absentelor scolare comunicata de unitatile de invatamant la care sunt inscrisi copiii din familiile beneficiare de alocatie. Procedura de transmitere a situatiei centralizatoare a absentelor scolare de catre unitațile de invațamant va fi stabilita de catre Ministerul Educatiei Cercetarii, Tineretului si Sportului. Pentru anul scolar 2010 – 2011, inspectoratele scolare transmit prima situatie a absentelor scolare pana la data de 15 a lunii urmatoare incheierii celui de al II-lea semestru scolar”, se precizeaza in normele metodologice.

Proiectul de Hotarare pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr.277/2010 privind alocatia pentru sustinerea familiei va fi in dezbatere publica, pe site-ul MMFPS, pana in 16 ianuarie.

Comentarii

comentariu

About the Author

-