Published On: lun, Ian 24th, 2011

Exista pericolul ca mari cantitati de carne de porc cu dioxina sa fie vandute in Romania!

Share This
Tags

* o spune omul de afaceri brailean Gheorghe Caruz, presedintele Patronatului Roman al Carnii de Porc

Se vinde sau nu carne de porc contaminata cu dioxina in Romania? Autoritatile sanitar-veterinare spun ca nu, insa Gheorghe Caruz, presedintele Patronatului Roman al Carnii de Porc, se teme ca da.

Pe ce isi bazeaza opinia omul de afaceri?

“La ora actuala a scazut pretul la carnea de porc din import din Germania de la 1,5 euro, la 1,2 euro, iar la noi pe piata, din cauza pretului de dumping care se practica de catre cei care importa, nu mai putem sa vindem carne romaneasca. Aceasta se intampla si pentru ca in Germania s-au descoperit peste 900 de ferme de crestere a porcilor cu dioxina si unele tari, cum este China, au interzis importul de carne de porc din Germania. In acest conditii, crescatorii de porci de acolo – si cei care au si cei care n-au dioxina – se vad nevoiti sa vanda la preturi foarte joase, ca  sa scape de produse, pentru ca este o productie mult prea mare. Noi solicitam Guvernului Romaniei sa ne protejeze, pentru ca pretul la cereale a crescut exagerat de mult, mai mult decat o dublare, in timp ce carnea de porc a scazut de la 9,8lei/kg, in 2004, a scazut la sub 7 lei/kg in 2011. In aceste conditii, noi nu mai putem sa mai vindem absolut nimic”, a declarat presedintele Patronatului Roman al Carnii de Porc.

Caruz admite ca nu detine probe concrete, ci doar banuieli, cu privire la comercializarea carnii contaminate cu dioxina in Romania, insa spune ca ar fi si greu sa se faca analize la sutele de mii de tone de carne care intra in tara si de aceea, ar fi mai sigur pentru cetateni sa consume doar carne din productia interna: “Eu nu am informatii concrete, eu stiu doar ca nu se mai vinde deloc si ca pretul a scazut foarte mult. Si nu este greu sa faci niste legaturi si sa ajungi la niste concluzii. E foarte usor sa aduci pe piata romaneasca carne din afara. La ora actuala, poti sa incarci masina cu carne din Germania, s-o duci in Polonia sau Ungaria si de acolo – pentru ca nu se sigileaza, nu mai e ca inainte, cu vama cu sigiliu – sa-i schimbi actele si sa spui ca-i carne provenita din Ungaria sau din Polonia si sa o aduci in Romania, unde o comercializezi. La noi in tara nu avem niciun laborator, din cate stiu eu, care sa faca analize pentru depistarea toxinei, deci cum putem sa ne aparam? Ca sa nu mai spun ca daca a fi sa facem o analiza, costa foarte scump, este circa 400 de lei. Nici autoritatile sanitar- veterinare nu pot face nimic, pentru ca neexistand laboratoare, ce poti sa le ceri? Pe de alta parte, chiar daca ar exista laboratoare, din Germania se importa 33% din carnea de import din Romania, iar carnea de import reprezinta 70% din total consum,  deci sunt in total peste 250.000 de tone de carne importate din UE. Cum poti sa analizezi fiecare camion si fiecare sarja? Este exclus!”.

Gheorghe Caruz are si niste propuneri, pentru ca Guvernul sa protejeze producatorii de carne autohtoni, in fata invaziei importurilor, cu sau fara dioxina: “In primul rand, sa se dea o Hotarare de Guvern prin care toti comerciantii sa fie obligati sa scrie pe etichete provenienta carnii, din ce tara este carnea. Este o masura care nu costa nimic. O a doua propunere ar fi ca subventia sa se acorde lunar, pentru ca nu mai putem rezista la asemenea preturi si vor intra toate unitatile in faliment si atunci Romania va avea o problema foarte mare, avand  in vedere ca deja criza alimentara si-a aratat coltii. O ultima propunere ar fi ca din TVA-ul care este de  24% sa ramana la sursa 18% pentru producator si 7% la stat. In felul asta s-ar intrerupe total evaziunea fiscala”.

Precizam ca ANSVSA a primit de curand lamuriri din partea Germaniei, privind scandalul dioxinei. Potrivit declaratiilor oficiale, analizele efectuate pana acum pe carnea de porc din nordul Germaniei arata ca aceasta continea un nivel de dioxina care nu depasea pragul maxim admis de autoritatile medicale. Astfel, desi nivelul de dioxona descoperit in carnea de porc este destul de mare, nu exista pericol imediat pentru oameni. Pe de alta parte, furajele pe care le-au consumat animalele contineau un nivel alarmant de dioxina. Germania a precizat insa ca nu a exportat in tara noastra carne de porc cu un nivel ridicat de dioxina, iar reprezentanţii ANSVSA spun ca nu exista acest pericol in Romania.

Dioxina este o substanta cancerigena si in anumite doze, poate fi letala.

Comentarii

comentariu

About the Author

-