Published On: mar, Ian 4th, 2011

Efectul PLACEBO

Share This
Tags

Pentru cei mai multi dintre noi “efectul placebo” inseamna puterea gandirii pozitive. Atat timp cat crezi cu tarie intr-un lucru, acesta se va intampla chiar fara a apela de exemplu la medicamentatia necesara tratarii unei afectiuni.

Cercetatorii de la Harvard Medical School’s Osher Research Center si Beth Israel Deaconess Medical Center (BIDMC)au constatat ca placebo functioneaza si atunci cand nu sunt administrate pastile care sa pastreze aparenta unui tratament.

Pastilele Placebo – sau pastilele a caror administrare nu este necesara – sunt utilizate in clinici pentru inaugurarea unor potentiale tratamente noi. Desi nu contin ingrediente active, de multe ori pacientii sunt tratati si pusi pe picioare prin intermediul lor. De fapt, efectele placebo sunt atat de benefice incat doctorii americani (studiile estimeaza un procent 50%) apeleaza la astfel de pastile pentru a obtine rezultate pozitive.

Din punct de vedere etic, aceasta “inselaciune” este insa discutabila: unii o acuza, altii o sustin.

Pentru a verifica efectul placebo, a fost realizat un studiu care a avut la baza 80 pacienti care sufera de IBS (sindromul intestinului iritabil). Acestia au fost impartiti in 2 grupuri. Primul grup nu a fost tratat in niciun fel spre deosebire de al doilea grup care a primit pastile “placebo”. Aceste pastile au fost prezentate sub denumirea de “pastile de zahar”. Participantii la studiu au fost monitorizati o perioada de 3 saptamani. Rezultatul a fost ca cei care au folosit tratamentul “placebo” au atins un nivel de insanatosire echivalent cu cei care au folosit cele mai puternice medicamente IBS.

Concluzia este ca simpla gandire poate avea efecte surprinzatoare. Suntem ceea ce gandim!

Comentarii

comentariu

About the Author

-