Published On: joi, Ian 20th, 2011

Cum se obtine si cat costa certificatul energetic pentru case sau apartamente

Share This
Tags

* un astfel de document costa cateva sute de euro, in functie de suprafata apartamentului sau cladirii ce trebuie certificate

Incepand din acest an, brailenii care doresc sa inchirieze sau sa vanda apartamente sau diferite imobile sunt obligati sa detina si un certificat energetic pentru locuinta respectiva. Certificatul este un document tehnic care atesta performanta energetica a cladirii, prin compararea acesteia cu cladirea de referinta stabilita prin metodologie, precum si incadrarea cladirii intr-o clasa de performanta energetica.

Documentul respectiv se poate obtine de la auditorii energetici atestati de catre Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, iar o certificare dureaza circa o saptamana, de la momentul depunerii dosarului. Cat priveste preturile medii percepute pe piata, acestea  sunt de 2 – 4 euro/ mp, plus TVA. Astfel, pentru un apartament de 2 camere cu suprafata de cca 60 mp, pretul unei certificari ajunge la aproximativ 300 euro, cu tot cu TVA, iar suma trebuie platita de catre proprietarul cladirii, adica cel care doreste sa vanda, sau sa inchirieze.

Actele necesare pentru obtinerea certificarii sunt urmatoarele: * plan situatie – cu incadrarea cladirii in functie de punctele cardinale si vecinatati * planuri subsol, parter, nivele curente * sectiuni – longitudinale, transversale * detalii constructive: pereti, terasa, pod, pardoseala peste sol, subsol, etc * fisa tehnica termopane * date tip de incalzire – detalii despre instalatia de incalzire.

Cu aceste acte, proprietarul imobilului se prezinta la firma autorizata, reprezentantii acesteia intocmesc documentatia aferenta, fac o vizita la adresa respectiva, pentru a verifica toate datele la fata locului, iar in cateva zile, se obtine certificatul de performanta energetica.

Lista firmelor care fac astfel de auditari energetice se afla pe  site-ul Ministerului la adresa http://mdrt.ro/constructii/atestari-tehnico-profesionale/auditori-energetici.

In judetul Braila, la aceasta data, pe site-ul amintit sunt inregistrati opt astfel de auditori. Daca in localitatea in care se afla imobilul ce urmeaza a fi vandut nu exista un astfel de auditor atestat, persoanele interesate pot apela la specialisti din alte zone.

Comentarii

comentariu

About the Author

-