Published On: mie, Ian 26th, 2011

Copilul din Braila diagnosticat cu gripa porcina se simte bine

Share This
Tags

* in cele cateva zile, pana s-a confirmat la Bucuresti diagnosticul de gripa porcina, baiatul in varsta de 11 ani, elev in clasa a V-a, a raspuns bine la tratament si s-a inzdravenit

Primul caz de gripa porcina inregistrat in acest an in Braila nu a fost unul grav, dovada ca micul pacient, un baietel de 11 ani din comuna Mircea Voda, se simte acum bine. In primele zile, in care copilul a fost bolnav, cu simptomatologia specifica gripei cu virusul AH1N1, mama sa a fost foarte ingrijorata, mai ales ca medicul de familie i-a spus ca ii vor fi facute analize care trebuie trimise la Bucuresti, pentru confirmare. Maria S. ne-a declarat astazi ca a banuit de la bun inceput ca e vorba despre gripa porcina, insa medicul i-a spus ca nu este nimic sigur, pana nu vine raspunsul de la Bucuresti. Copilul a fost izolat la domiciliu, dat fiind ca simptomele nu erau atat de grave, incat sa necesite internarea in spital, iar membrii familiei au fost si ei consultati, pentru ca medicul sa se asigure ca acestia nu sunt bolnavi.

“Am mers dispensar, l-a consultat, i s-a parut doamnei doctor ca dintre toti copiii, era cel mai grav si a zis “Haideti sa-i recoltam o proba din din gat!” si dupa aceea, ne-a dat tratament direct injectabil si plus alte antibiotice. Eu ma gandeam ca este gripa porcina, chiar am intrebat daca este asa ceva, pentru ca mi-am dat seama ca e ceva in neregula, ma tot sunau acasa, m-au chemat la dispensar, m-au intrebat daca eu sau sotul meu ma simt rau, mi-au cerut tot felul de date. Atunci, in primele zile, mi-au zis ca este un virus mai puternic si ca trebuie trimise analizele la Bucuresti. Acum copilul este bine, nu mai sunt probleme, a raspuns foarte bine la tratament”, ne-a spus Maria S., mama baiatului.

Data fiind suspiciunea de gripa porcina, toti elevii din scoala in care baiatul invata au fost consultati de medicul de familie, insa, deocamdata, nu s-au mai depistat alte cazuri suspecte. In plus, in toate clasele din scoala s-a facut in mod repetat dezinfectii si orice copil care prezinta cea mai usoara urma de raceala sau gripa este trimis imediat la doctor.

“De cum am aflat ca este pericol de gripa porcina, am anuntat toti dirigintii, toti invatatorii, sa-si supravegheze elevii. Eu, personal, i-am dus pe toti copiii la dispensar si au fost consultati de doamna doctor si cei care aveau o cat de mica problema de sanatate care semana cu raceala sau gripa, au fost trimisi acasa. De cum tusea sau stranuta vreun copil, directia: dispensar. Fara aprobarea doamnei doctor, nu vine nimeni la scoala. In plus, s-a facut dezinfectie in scoala de mai multe ori, am folosit aproape tot stocul de substante dezinfectante, am curatat clantele usilor, s-au pus presuri cu substante dezinfectante la usi, se curata bine toaletele – toate masurile care se iau in asemenea situatii”, ne-a spus prof. Viorel Grosu, director Scoala Mircea Voda.

Reprezentantii Directiei de Sanatate Publica sunt multumiti ca acest prim caz de gripa porcina a fost unul de gravitate medie, care nu a pus viata pacientului in pericol. “Starea generala a copilului este buna, el este sub supravegherea medicului de familie din comuna si a primit tratament simptomatic antigripal. Am supravegheat colectivitatea din care face parte acest copil, iar persoanele  indentificate ca prezentand semne de boala au fost supuse si ele recoltarii de probe biologice, care au fost trimise saptamana aceasta la Institutul Cantacuzino Bucuresti. Forma de boala a fost medie si copilul se simte bine acum”, a declarat  dr. Andreia Gavrilescu, sef serviciu in cadrul Directiei de Sanatate Publica,

Anul acesta, in Romania s-au inregistrat 13 cazuri de infectare cu virusul gripei porcine, iar din cauza formelor severe de boala au fost si trei decese.

Comentarii

comentariu

About the Author

-