Published On: mie, Ian 12th, 2011

Comisia senatoriala de ancheta pentru PETROM, 2008

Share This
Tags

Emil Boc si unii dintre colegii sai portocalii, in timp ce maresc periodic accizele la combustibil care, impreuna cu taxele, au ajuns sa depaseasca jumatate din pret, au inceput  sa vorbeasca tot mai des despre un subiect care, se pare, ii depaseste. Sau incearca, smechereste, sa gaseasca un vinovat pentru situatia aberanta in care au adus economia tarii.

In perioada 1998-2000, perioada in care Traian Basescu facea parte din guvernul Romaniei si vindea industria tarii prin angajamentul luat in numele guvernului si in calitate de coordonator al programului cu Banca Mondiala, datoriile SNP Petrom la buget erau de peste 10.300 miliarde lei.

Sigur ca pentru Basescu si clanurile sale, Petrom a reprezentat o vaca de muls in timp ce intreaga populatie trebuia sa plateasca arieratele prin preluarea de catre stat la datoria publica  a creditelor in valuta.

In toate acordurile cu FMI si Banca Mondiala a fost prevazut, drept criteriu de performanta, reducerea arieratelor SNP PETROM fara de care Romania nu ar fi putut primi statutul de economie funcţionala de piata, inclusiv in raporturile cu Uniunea Europeana.

Datorită jafului din companie singura solutie acceptata de partenerii internaţionali a fost angajamentul pentru privatizarea companiei.

De curand, un papagal de la guvern, mentiona ca valoare pentru Petrom suma de 18 miliarde de euro (nu pun in discutie faptul ca preturile in acea perioada erau stabilite in dolari).  Daca veţi citi Raportul comisiei senatoriale de ancheta, pe care il anexez, veţi observa ca valoarea Petrom la momentul 2004, asa cum a fost ea estimata prin 4 metode diferite de calcul, se afla între 1,4 si 2,1 miliarde USD. Sa fie o simpla problema de virgula…

Cat despre rezervele Romaniei, societatea PETROM avea in concesiune perimetre de dezvoltare-exploatare si exploatare petroliera care in momentul privatizarii au trecut in concesiunea noii societati, societate juridica romana. In cursul negocierii cu OMV, desi FMI s-a opus, s-a reusit reducerea perioadei legale de concesiune de la 30 de ani la 10 ani.

Va atrag atenţia asupra concluziilor Raportului Comisiei Senatoriale de Ancheta din 2008, dar si asupra recomandarilor facute.

Raportul poate fi citit aici.

Rezulta clar ca, in contractul de privatizare, au fost prevazute clauze prin care s-a stabilit ca deciziile se iau cu o anumita majoritate, reprezentanţii statului roman deţinand o asa-numita” actiune de aur” pentru pe o perioada de 5 ani. Din pacate aceasta clauza nu a fost folosita.

Este clar pentru toata lumea ca Boc si guvernele de dreapta au fost si sunt in continuare, incapabile sa gestioneze procesul post privatizare si din aceasta cauza au fost adusi experti si salariati din Bulgaria si Turcia sau licitatiile OMV au fost castigate doar de firme din afara Romaniei.

Va reamintesc ca, in intervalul 2001- 2003, volumul datoriilor PETROM s-a redus cu 51%, pentru prima data SNP Petrom si-a achitat in totalitate obligaţiile la bugetul statului, inclusiv impozitul pe profit.

Acum, portocaliii lui Boc din Consiliul de Administratie nu s-au ocupat decat de rezolvarea problemelor personale. De ce nu-i intreaba nimeni cu ce se ocupa acolo si cum apara interesele statului in companie?

Comentarii

comentariu

About the Author

-