Published On: mar, Ian 4th, 2011

Cocaina

Share This
Tags

Cocaina este unul dintre cele mai vechi droguri cunoscute omului si dependenta cauzata s-a imprastiat in toate colturile globului incepand cu sfarsitul secolului XIX.

Paradoxal, stim relativ putine despre efectele concrete pe care le are cocaina asupra creierului, sau cum se declanseaza exact dependenta.
Un articol al doctorului Marco Leyton de la Institutul de Neurologie din Montreal, publicat in luna mai 2009 in “Biological Psychiatry”, ne spune ca in creier, cocaina este primita ca si o recompensa, din punct de vedere al reactiilor chimice declansate.

Rezultatul acestui studiu arata ca prizarea cocainei declanseaza secretii mari de dopamina intro regiune centrala a creierului, substanta cunoscuta pentru rolul ei important in reactiile creierului la recompense si la droguri ce pot cauza dependenta.

Studiul a fost realizat pe zece indivizi ce nu sunt dependenti de cocaina, toti prizand cocaina intruna din zilele testului si un praf placebo in alta.

Pacientilor li s-a analizat sangele inainte si dupa consumarea drogului si li s-a masurat cantitadea de dopamina eliberata de creier, astfel s-a constatat ca, de la individ la individ, difera timpul dupa care este eliberata dopamina si cantitatea care este regasita apoi in sange, acestea insa depind de contactele anterioare pe care persoana respectiva le-a avut cu drogul.
Cu cat s-a consumat mai multa in trecut, cu atat mai multa dopamina va fi secretata. Desi aceasta legatura a fost demonstrata, cercetatorii nu au inteles pe deplin cum se realizeaza aceasta. E de vina stimularea repetata a mecanismului de recompensa ce duce la dependenta sau cat de sensibil este fiecare in a deveni dependent, pentru secretia dopaminei? La aceasta intrebare nu se poate raspunde exact.

Mai apar in aceasta ecuatie si alte necunoscute, cum ar fi si alte aspecte din viata personala a fiecarui individ. Oricare ar fi raspunsul, existenta legaturii dintre dopamina si cocaina inseamna ca acest hormon ar putea fi un punct de reper in crearea unui tratament pentru dependenta.
Mai este nevoie de multa cercetare pana sa ajungem la acest tratament, dar cel putin exista un punct de start. Proiectul  a fost finantat de catre Canadian Institutes for Health Research si reprezinta o colaborare intre mai multe universitati de renume.

Comentarii

comentariu

About the Author

-