Published On: vin, Ian 21st, 2011

Campanie de prevenire a furturilor din locuinţe

Share This
Tags

* poliţistii brăileni desfăşoară o campanie de prevenire în mediul rural, bazată pe un concept vest-european

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Brăila desfăşoară o serie de activităţi de informare a populaţiei din mediul rural în cadrul campaniei de prevenire a furturilor din locuinţe denumită „Bătrâneţe liniştită”. Campania se adresează persoanelor cu vârsta de peste 65 de ani şi a pornit de la premisa că obiceiul de a păstra sume de bani în casă nu reprezintă decât un factor favorizant pentru săvârşirea infracţiunilor de furt.

„În cadrul campaniei, la întâlnirile cu cetăţenii, organizate cu sprijinul posturilor de poliţie comunală şi autorităţilor publice locale participă alături de poliţişti şi reprezentanţi ai unor unităţi bancare. Pe parcursul acestor întâlniri, poliţiştii stau de vorbă cu cetăţenii şi le oferă o serie de recomandări referitoare la ce trebuie să facă, astfel încât să nu devină victime ale infractorilor. Astfel, ei trebuie să evite conversaţiile cu persoane necunoscute, cu privire la aspecte ce ţin de propria familie: cu cine locuiesc, ce bunuri deţin în gospodărie, ce achiziţii mai valoroase au făcut în ultima vreme, dacă au vândut animale sau alte produse din gospodărie. Le sunt prezentate unele cazuri intrate în atenţia poliţiei, pe parcursul anului trecut, în care victime au fost persoanele vârstnice, pentru ca acestea să înţeleagă modul în care acţionează infractorii care, prin diverse metode de înşelătorie, profitând de naivitatea oamenilor, sau făcând uz de violenţă, le-au sustras bani. Mai mult decât atât, neatenţia bătrânilor, conduita mai puţin vigilentă, dorinţa de a socializa, au favorizat activitatea hoţilor. Aceştia, sub diferite pretexte – fie că vând / cumpără animale sau alte bunuri, fie că au fost trimişi de rude ale victimelor – reuşesc să pătrundă în gospodăriile bătrânilor, observă locuinţa, bunurile, locurile de unde aceştia din urmă scot banii ca să achite bunurile pe care infractorii le oferă spre vânzare, după care aleg momentul oportun şi revin pentru a fura bunurile vizate sau banii”, se arată intr-un comunicat dat publicităţii de purtătorul de cuvânt al IPJ Brăila, insp. Jenel Sogor.

Pentru a limita aceste situaţii, în care vârstnicii riscă să-şi piardă agoniseala, la aceste întâlniri au fost invitaţi şi reprezentanţi ai unor bănci din judeţul Brăila, care au oferit participanţilor consiliere cu privire la posibilitatea de a-şi păstra economiile într-un depozit bancar, sau de a încasa pensia prin sistemul atm, acolo unde este posibil.

Campania are la bază conceptul vest – european de prevenire tehnică, concept devenit familiar poliţiştilor Compartimentului Analiza şi Prevenirea Criminalităţii, în urma schimbului de experienţă la care au participat în localitatea Manheim din Germania. Acest lucru presupune identificarea unor puncte vulnerabile şi oferirea, pe lângă sfaturi şi recomandări preventive, de soluţii concrete de rezolvare a acestor situaţii.

Pe parcursul lunii ianuarie, au avut loc întâlniri cu cetăţeni din comunele Cazasu şi Gropeni, urmând ca, ulterior, să fie organizate şi la Cireşu, Galbenu, Jirlău, Măxineni, Mircea Vodă, Ulmu şi Zăvoaia.

Campania „Bătrâneţe liniştită” se desfăşoară în perioada noiembrie 2010 – martie 2011.

Comentarii

comentariu

About the Author

-