Published On: mar, Ian 4th, 2011

Cainele are creierul mai mare decat pisca deoarece este mai sociabil

Share This
Tags

Conform unui studiu realizat de Univeristatea Oxford, cainii au creiere mai mari decat pisicile deoarece speciile de mamifere foarte sociabile au nevoie de puterea unui creier mai mare in comparatie cu animalele solitare.

Pentru prima data, cercetatorii au incercat sa realizeze graficul evolutiei creierului la diferite grupuri de animale. Ei au descoperit diferente enorme intre modalitatile de evoluare ale creierului de-a lungul timpului.

Acestia sustin ca exista o legatura puternica intre gradul de sociabilitate al animalelor si dimensiunea creierelor lor in raport cu dimensiunea corpului (conform unui studiu publicat in revista PNAS).

Cercetatorii au analizat datele existente cu privire la dimensiunile creierului si ale corpului a mai mult de 500 de specii de mamifere; mamifere care traiesc in prezent, precum si specii fosilizate. Echipa a constatat ca creierul maimutei a crescut cel mai mult in decursul timpului, fiind urmat de cel al cailor, delfinilor, camilelor si cainilor. Rezultatele sugereaza ca grupurile de mamifere cu creierul relativ mai mare tind sa traiasca in grupuri sociale stabile. Creierul mamiferelor solitare, precum pisicile, cerbii si rinocerii, a inregistrat o crestere mai lenta.

Studiile precedente considerau ca rata de crestere a creierului in raport cu dimensiunea corpului, a urmat o tendinta generala in cadrul tuturor grupurilor de mamifere. Cu toate acestea Dr. Susanne Shultz si profesorul Robin Dunbar rastoarna acest punct de vedere. Ei au descoperit ca exista diferente semnificative intre modalitatile de dezvoltare ale creierului in cadrul diferitelor grupuri de mamifere. De asemenea au descoperit ca nu toate grupurile de mamifere au creiere mari, ceea ce sugereaza ca animalele sociabile au nevoie de creier mai mare pentru a gandi mai mult.

Dr. Susanne Shultz a declarat: “Acest studiu sugereaza ca atat cooperarea cat si coordonarea, necesare pentru desfasurarea unui trai linistit, ar putea avea efecte de-a lungul timpului asupra evolutiei creierelor mamiferelor, acestea incercand a face fata cererilor de socializare.”Comentarii

comentariu

About the Author

-