Published On: mar, Ian 11th, 2011

Alcoolul – un viciu in trend in randurile tinerilor

Share This
Tags

Mai multe studii arata care este situatia consumului de alcool in randul tinerilor, iar rezultatele sunt ingrijoratoare. Aproape 90% dintre elevii de liceu sunt consumatori de alcool, iar aproape 20% dintre acestia beau si in timpul saptamanii. Tinerii nu intampina nicio problema in procurarea alcoolului, caci toate magazinele vand bauturi alcoolice minorilor fara niciun fel de retinere. Studiile fac parte din proiectul DRAIN (Reteua Olandezo – Romana de Implementare a Politicii privind Alcoolul), care este finantat de Ministerul de Afaceri Externe din Olanda in cadrul programului MATRA.
Pentru a analiza daca intr-adevar consumul de alcool in randul tinerilor reprezinta o problema, au fost efectuate in paralel o serie de studii. Studiile au fost efectuate de catre cercetatori de la Universitatea din Twente – Olanda si de la Universitatea Teologica – Catedra de Asistenta Sociala din Pitesti.
Primul studiu cu privire la consumul de alcool in randul tinerilor, desfasurat cu sprijinul Universitatii Teologice din Pitesti in mai 2008 a fost pe baza de chestionar, raspunzand la intrebari 1.300 de elevi, din 50 de clase de la 17 licee. Rezultatele au aratat ca numai 12% dintre tinerii din Pitesti (cu varste cuprinse intre 14 şi 1 9 ani) nu consuma alcool, ceea ce inseamna ca 88% dintre tineri consuma alcool sau au consumat in trecut; exista mai multi baieti care consuma alcool decat fete, 93 dintre baietii din Pitesti si 85% dintre fete fiind consumatori de alcool. Aproape 50 % dintre baieti incep sa consume alcool inca inainte de a implini varsta de 13 ani. Numai 28 % au indicat faptul ca nu au consumat alcool in ultimele 30 de zile, 20 % au consumat alcool o data, ceea ce inseamna ca mai mult de 50 % sunt consumatori de alcool in mod regulat.

Tinerii consuma bauturi alcoolice si in timpul saptamanii

Majoritatea elevilor consuma alcool la sfarsitul saptamanii, dar 20 % dintre baieti si 12% dintre fete consuma alcool si in zilele din timpul saptamanii. In Pitesti s-au facut verificari in privinta vanzarii bauturilor alcoolice. Al doilea studiu, mystery shopping, a avut loc in luna octombrie 2008. Niste elevi sub acoperire au vizitat 58 de puncte de vanzare a bauturilor alcoolice din Pitesti si au avut succes in incercarea lor de a cumpara bauturi alcoolice in toate cele 58 de locatii.

55% dintre persoanele intervievate au dezaprobat consumul de alcool in randul minorilor

In baza rezultatelor acestor studii si a evaluarii legislative efectuate de catre experţii DRAIN cu sprijinul specialistilor romani, in urmatorul an a fost elaborat Planul de actiune al municipiului Pitesti pentru 2009-2010 referitor la prevenirea consumului de alcool in randul tinerilor, aprobat in Consiliul Local in Septembrie 2009. Mai mult decat atat, numai putin peste jumatate din parinti dezaproba consumul de alcool in randul minorilor. Peste 80% dintre parintii chestionati au apreciat ca intervalul 18- 25 ani reprezinta varsta optima pentru a bea primul pahar de alcool. Numai 55% dintre persoanele intervievate au dezaprobat consumul de alcool in randul minorilor. Cea mai mare parte dintre subiecti (60%) au declarat ca nu stiu daca prietenii copiilor lor consuma alcool.

Comentarii

comentariu

About the Author

-