Published On: mar, Ian 4th, 2011

Alcoolul conduce la obezitate

Share This
Tags

Conform cercetatorilor de la Scoala de Medicina din St. Louis, alcoolul creste riscul obezitatii.

Rezultatele arata ca familiile care consuma alcool in mod obisnuit sunt predispuse luarii alarmante in greutate. Bineinteles ca pe langa alcool, contribuie si factorii de mediu. Ceea ce este mai important de precizat este faptul ca familiile cu o astfel de practica transmit genetic obezitatea.

Obezitatea in SUA s-a dublat in ultimele decenii de la 15% din populatie la sfarsitul anilor 1970 la 33% din populatie in 2004. Persoanele obeze – cele cu un indice de masa coporala de 30 sau mai mare – au un risc crescut pentru hipertensiune arteriala, diabet zaharat, boli de inima, accident vascular cerebral si anumite tipuri de cancer.

Alcoolismul, la femei in special, determina cresterea in greutate. Schimbarile alimentare si dorinta de a manca mai mult functioneaza asemenea unui drog pentru creier.

O mare parte din ceea ce mancam astazi contine mai multe calorii decat alimentele consumate in anii 1970 si 1980. Produsele actuale contin diferite combinatii calorice – mai ales sare, zahar si grasimi – care fac apel la ceea ce numim de obicei “centri de recompensare” ai creierului.

O persoana care vede ca o ruda are probleme cu consumul de bauturi alcoolice se poate indeparta de un astfel de obicei, insa se poate refugia in consumul de alimente bogate in calorii tocmai pentru a raspunde “centrilor de recompensare”.

Alcoolul si drogurile afecteaza aceeasi parte a creierului, rezultand de aici dorinta de consum excesiv. Cei care provin din familii care consuma alcool si care au o predispozitie pentru o astfel de practica, au o predispozitie si pentru consumul de alimente bogate in calorii.

Conform studiilor, in anii 2001 si 2002 femeile, care provin din medii in care consumul de alcool este obisnuita, au fost cu 49% mai susceptibile de a fi obeze decat cele care nu au un istoric familial bazat pe o asemenea practica.

Comentarii

comentariu

About the Author

-