Published On: lun, Ian 10th, 2011

Ministrul Elena Udrea a vizitat Teatrul “Maria Filotti”, Scoala “Mihu Dragomir” si a participat la semnarea a trei contracte cu fonduri europene

Share This
Tags

* Elena Udrea a facut un scurt tur al Teatrului “Maria Filotti”, iar mai apoi a inaugurat Scoala “Mihu Dragomir” proaspat reabilitata si consolidata * Vizita sa oficiala s-a incheiat odata cu semnarea celor trei proiecte contractate cu fonduri europene si care fac parte din Planul Integrat de Dezvoltare Urbana

Ora 10.55, intrarea principala a Teatrului “Maria Filotti”. Cativa politicieni locali in frunte cu directorul teatrului sunt in asteptare. La ora 11.00 fix ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Elena Udrea isi face aparitia impreuna cu primarul Aurel Simionescu si prefectul Dumitru Popa. Dupa cateva prezentari scurte delegatia intra in cladirea Teatrului “Maria Filotti”, iar ministrul isi opreste privirea pe caricaturile lui Costel Patrascan si sta de vorba putin cu acesta. Fiecare sala de expozitie este vizitata, iar ministrul primeste cateva informatii despre imobilul teatrului, actori si proiectele viitoare, dar si despre proiectul “Restaurarea si consolidarea Teatrului Maria Filotti Braila”.

Odata ajunsa in fata imensei cortine lucrata manual ministrul Elena Udrea pune intrebari si promite sprijin in masura posibilitatilor. La finalul vizitei se opreste pret de cateva minute sa priveasca cu atentie mesajul caricaturilor lui Costel Patrascan, expuse in holul Teatrului “Maria Filotti”, apoi se indreapta catre urmatorul obiectiv, Scoala “Mihu Dragomir”.

“Mult succes dascalilor si elevilor deopotriva! Cu drag Elena Udrea”

La unitatea scolara, Elena Udrea este intampinata de cativa elevi, impreuna cu o parte dintre cadrele didactice si inspectorul scolar general, Viorel Botea. Doua eleve gemene i-au inmanat ministrului un buchet de flori si cheia scolii care a fost recent reabilitata si consolidata prin Programul Operational Regional, Axa 3. Fiecare sala de clasa a fost inspectata de delegatie, iar cancelaria a fost locul in care toata lumea a asistat la semnarea ultimilor acte.

Ministrul a glumit cu elevii si profesorii si chiar s-a aratat interesata de comportamentul elevilor cu profesorii. In plus, in una dintre clasele pe care le-a vizitat, de la etajul I al institutiei, Elena Udrea a lasat si un mesaj: “Mult succes dascalilor si elevilor deopotriva! Cu drag Elena Udrea”.

Trei contracte pe PIDU

In jurul orei 12.00, delegatia a ajuns la sediul Directiei de Strategii, Programe, Proiecte de Dezvoltare (DSPPD) din cadrul Primariei Braila, de pe Vapoarelor, unde s-au semnat trei contracte din cadrul Planului Integrat de Dezvoltare Urbana, Programul Operational Regional 2007-2013, Axa prioritara 1: Sprijinirea dezvoltarii durabile a oraselor, Domeniul major de interventie 1.1: Planuri integrate de dezvoltare urbana respectiv: “Modernizarea si reabilitarea Strazii Calea Galati din Municipiul Braila pe tronsonul cuprins intre Bulevardul Dorobantilor si Strada Mircea Malaeru colt cu Strada Costache Negruzzi”; “Modernizarea si reabilitarea Strazii Calea Calarasilor din Municipiul Braila pe tronsonul cuprins intre Bulevardul Dorobantilor si Bulevardul Independentei”; “Sistem de supraveghere in vederea cresterii sigurantei si prevenirii criminalitatii in Municipiul Braila”, moment la care au participat Luminita Mihailov, directorul Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Sud-Est si Iuliana Neagu, directorul DSPPD.

Proiectul care prevede lucrari de amploare pe Calea Galati se ridica la 10.204.769,60 lei. Proiectul care vizeaza reabilitarea si modernizarea Calarasiului se ridica la 37.329.439,60 lei, in timp ce sistemul de monitorizare a orasului se ridica la 3.545.234,20 lei.

“Speram sa fie intr-un ceas bun si sa continuam si cu celelalte proiecte de pe Axa 1, cat mai repede, pentru ca este evident ca prima obligatie pe care o are acest guvern, si, pe care o am si eu ca ministru al unui minister ce gestioneaza fonduri europene, este aceea de a atrage banii europeni in tara. Ar fi pacat sa nu reusim sa aducem 33 de miliarde de euro in Romania si cred ca efortul trebuie sa fie comun, al tuturor. Momentul de astazi este unul la care contribuim cu totii, de la toate partidele pentru ca proiectele care sunt pentru comunitate trebuie sa fie sprijinite de toata lumea. Astfel de momente in care punem cu totii umarul, ca proiecte importante pentru locuitorii unui oras mare asa cum este Braila, sa ajunga sa fie puse in practica, trebuie sa fie cat mai dese. Am vazut si stim cu totii cat de mari sunt asteptarile, pe buna dreptate ale cetatenilor, si cat de justificate sunt ele. De aceea trebuie sa nu avem nicio retinere, sa nu economisim niciun efort pentru a gasi finantare pentru proiectele cele mai importante ale unei comunitati. Daca si 2011 este un an cu constrangeri bugetare pentru proiectele de investitii, cu atat mai mult fondurile europene sunt atractive”, a declarat Elena Udrea.

Ministrul a vorbit insa si de greutatile cu care s-au confruntat de-a lungul timpului, dar si de solutiile gasite.

“Colaborarea cu ADR-urile este foarte buna, semnam contracte intr-un ritm alert. Am reusit sa contractam peste trei miliarde de euro anul trecut si credem ca vom reusi sa atingem tinta, dar avem o problema la implementare. Implementarea se face prin beneficiari – autoritatile publice locale, procedurile de achizitii sunt dificile, relatia cu constructorul este de multe ori anevoioasa. De aceea am gandit ca efortul principal in 2013 sa fie terminarea contractarii, iar ulterior sa ne concentram eforturile pentru sprijinirea beneficiarilor in implementarea proiectului. Este important sa semnam contracte, dar momentul care conteaza in implemnetarea fondurilor europene este atunci cand se fac platile. De aceea am modificat Ordonanta nr. 34 referitoare la achizitii, am simplificat procedura de achizitii am gandit la Minister un caiet de sarcini tip care sa se poata aplica in toate procedurile de achizitii si care sa fie mai putin atractiv de contestat de catre cei care au facut un sport din aceasta cauza chiar daca nu au dreptate, sperand ca astfel vor merge mult mai repede procedurile, lucrarile de implementare vor demara, iar platile se vor face rapid si banii vor ajunge efectiv in economie”, a mai spus ministrul Udrea.

Comentarii

comentariu

About the Author

-