Published On: joi, Dec 2nd, 2010

234 de milioane de euro, atrase in Regiunea Sud-Est

Share This
Tags

* Rata de absorbtie pe regiune este de 16 % pana acum, dar pana la sfarsitul anului poate ajunge la 25 %, valoarea totala a celor 127 de contracte de finantare fiind de 234 milioane de euro

In aceasta dimineata, la sediul Agentiei pentru Dezvoltare Regionala (ADR) Sud-Est, directorul institutiei, Luminita Mihailov a prezentat situatia contractelor de finantare semnate pe regiune pana in prezent. Astfel, pana la data de 26 noiembrie 2010, la sediul ADR Sud-Est au fost depuse 813 proiecte individuale si 13 Planuri integrate de dezvoltare urbana (subdomeniile centre urbane, poli de dezvoltare urbana si poli de crestere – 55 de cereri de finantare individuala), prin care se solicita finantare nerambursabila prin Programul Operational Regional (POR) 2007 – 2013.
“In prezent avem un numar de 127 de contracte de finantare in valoare totala din POR de 234 de milioane de euro care sunt impartiti in domenii majore de interventie astfel: 15 contracte in infrastructura de drumuri de 138,65 milioane de euro; 8 contracte pe infrastructura de sanatate in valoare de 18,31 milioane de euro; 10 contracte pe infrastructura serviciilor sociale in valoare de 5,97 milioane de euro; 24 de contracte pe infrastructura preuniversitare in valoare de 18,72 milioane de euro; un contract infrastructura de afaceri in valoare de 0,36 milioane de euro, 47 de contracte pe microintreprinderi in valoare de 4,71 milioane de euro; opt contracte pe patrimoniu cultural in valoare de 27,56 milioane de euro; 14 contracte pe infrastructura de turism in valoare de 20,03 milioane de euro. Ca si absorbtie avem o rata de absorbtie a fondurilor FEDR si buget de stat platite de catre AM POR este de peste 16 % din valoarea contractata la nivelul regiunii. Probabil ca la sfarsitul acestui an ajungem la 25 %, probabil”,  a declarat Luminita Mihailov, directorul ADR Sud-Est.

“A crescut importanta institutiei noastre”

In ciuda crizei care a acaparat mai toate domeniile de activitate, la ADR Sud-Est criza nu se simte absolut deloc, anul acesta fiind unul dintre cei mai buni ani in care au fost incheiate contracte pe POR de milioane de euro.

“La noi criza nu se simte, a crescut importanta institutiei noastre. Avem foarte multe proiecte pe lista de rezerva, vom face o analiza si vom vedea ce mai putem face”, a mai spus directorul ADR Sud-Est.
In plus, aceasta a precizat ca beneficiarii care incalca principiile de transparenta vor fi taxati, asa cum prevad prevederile legale aflate in vigoare. “UE a elaborat niste norma pentru toti, iar cei care incalca aceste norme vor fi penalizati, de la 10 % la 100 % la valoarea contractului de achizitii atunci cand se constata probleme. Este vorba de criteriile prin care au fost selectate anumite firme, am constatat ca exista o serie de criterii extrem de restrictive. Avem un caz in care pentru un contract de consultanta i s-a cerut firmei sa fi lucrat pe POR, iar asta este un lucru extrem de restrictiv, a declarat Luminita Mihailov, care a adaugat ca uneori “se poate induce ideea unor contracte aranjate care sa implice doar anumite firme. Este si vina noastra ca nu am comunicat suficient. Este mai bine sa facem noi corectie decat sa o faca UE. Speram ca nu vom avea prea multe corectii financiare de facut”.

Comentarii

comentariu

About the Author

-