Published On: mar, Dec 7th, 2010

Guvernul reduce la jumatate durata concediului maternal din 2011. Indemnizatia ramane neschimbata

Share This
Tags

Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, durata concediului maternal se reduce la un an. Pe de alta parte insa, indemnizatia de crestere a copilului se va acorda la aceeasi valoare ca si pana acum. In schimb dupa 12 luni, parintii au posibilitatea de a intra in concediu fara plata sau se pot intoarce la locul de munca si vor primi o prima de 500 RON. Pentru parintii care primesc in prezent indemnizatie, valoarea si durata de acordare raman neschimbate, a anuntat premierul.
Femeile, care vor naste dupa 1 ianuarie 2011, vor beneficia de concediu pentru ingrijirea copiilor de pana la un an si de o indemnizatie cu o valoare cuprinsa intre 600 si 3.400 RON. Dupa expirarea anului in care parintele beneficiaza de acest tip de concediu, exista posibilitatea de a solicita concediu fara plata, in intervalul de pana la 24 de luni de la nasterea copilului. De asemenea, statul va acorda parintelui o prima de reintoarcere la serviciu de 500 RON oricand, in intervalul de 24 de luni. Anuntul a fost facut de premierul Emil Boc, intr-o conferinta de presa sustinuta la Palatul Victoria.
“Pentru cei care vor intra sub incidenta indemnizatiei pentru cresterea copilului in 2011, situatia va fi urmatoarea: durata indemnizatiei va fi de un an, valoarea indemnizatiei la fel ca si acum, minim 600 si maxim 3.400. Prima de reintoarcere de 500 RON, concediu fara plata, ca posibilitate, pe parcursul celui de-al doilea an, cu mentiunea ca  oricand parintele se intoarce la munca pana la epuizarea celor 24 de luni primeste prima de reintoarcere de 500 RON”, a declarat premierul Emil Boc.

Mamicile si taticii aflati in plata nu sunt afectati de noile masuri

In ceea ce priveste concediile si indemnizatiile aflate in derulare, primul-ministru Emil Boc a precizat ca acestea raman neschimbate, si anume se mentine concediul pentru ingrijirea copiilor de doi ani si indemnizatia cu o valoare cuprinsa intre 600 si 3.400 RON.
“Cele 198.000 de indemnizatii in plata raman neschimbate”, a subliniat seful Executivului. De asemenea, premierul Boc a declarat ca Executivul va dezvolta in anul 2011 un program in parteneriat cu administratiile locale, in vederea constructiei de crese, si va contribui la adoptarea legislatiei cu privire la bone si la perfectionarea legislatiei referitoare la tichetele de cresa.
“Am luat aceasta decizie pentru ca, pe de o parte, sa nu ii afectam pe cei care au indemnizatia in derulare si sa pregatim pentru 2011 un program coerent al Guvernului, in parteneriat cu autoritatile locale, pentru constructia de crese, sa adoptam in Parlament legislatia cu privire la bone, sa transformam, acolo unde este posibil, unele spitale in crese, astfel incat numarul acestora sa poata fi suficient pentru cererea de pe piata. Nu in ultimul rand, urmarim perfectionarea legislatiei care vizeaza tichetele de cresa. Pe parcursul lui 2011 se va crea infrastructura necesara, astfel incat incepand cu anul urmator sa poata exista locuri suficiente in crese pentru copiii care vor veni in urma deciziei parintilor de a se reintoarce la munca “, a mai spus Emil Boc.

Comentarii

comentariu

About the Author

-