Published On: sâm, Dec 11th, 2010

Culmea crizei: Patronii de la confectii se plang ca nu au angajati

Share This
Tags

* In timp ce angajatorii spun ca oamenilor nu le place munca, brailenii se plang ca patronii vor angajati care sa munceasca zi lumina, dar pe un salariu minim

Angajatorii braileni spun ca au locuri de munca vacante, iar somerii nu sunt interesati de acestea. Cativa angajatori din domeniul confectiilor s-au plans primarului Aurel Simionescu ca brailenii nu sunt interesati de oferta lor, chiar si in conditiile in care multi sunt someri neindemnizati.

“A venit cineva la mine care spune ca ar vrea sa angajeze oameni, dar lumea nu vine. A dat anunturi si in ziar, dar degeaba, mi se spune ca stau linistiti in somaj sa treaca iarna, iar apoi vor mai vedea. Situatia a fost semnalata si de alti agenti economici care sunt din zona confectiilor. Eu spun si repet, trebuie sa vedem daca recurgerea la somaj si la ajutoarele sociale in diverse formule este in concordanta cu oferta de locuri de munca la Braila. O sa verific ca cineva din Braila, cu firma din Braila, nu este normal sa isi aduca oameni la munca cu microbuzele din judet, in conditiile in care in Braila suntem la 8 – 8,5 % somaj fata de 4 – 4,5 % cat eram la final de 2008 si inceput de 2009. Probabil nu sunt nici salarii foarte mari. Exista niste locuri de munca neocupate, iar unele dintre ele sunt ocupate de oameni din afara municipiului, adusi cu microbuzele, ceea ce nu este un lucru normal”, a declarat edilul sef.

Sclavi pentru minim pe economie

De cealalta parte a baricadei sunt somerii care spun ca mai bine in somaj cu 600 de lei decat la munca, 12 ore pe zi, in domeniul confectiilor pentru mai putin.

“Am fost la o fabrica de confectii deschisa recent si am rezistat doar sase luni. La inceput ne-au dat 700 in mana, cu carte de munca, apoi au inceput sa se spuna ca sunt ceva probleme cu comenzile si ca nu vor mai putea sa ne plateasca la timp, dar ca trebuie sa muncim mai mult. Am ajuns sa muncim 12 ore pe zi si la sfarsitul lunii abia daca am primit 400 de lei. Cand am cerut banii mi s-a spus sa plec daca nu imi convine pentru ca sunt altii care abia asteapta sa vina in locul meu. Am stat o perioada acasa, iar apoi acum am gasit de munca la o firma din oras, ca vanzatoare. Primesc minim pe economie si bonuri si stau la munca opt ore pe zi”, spune Mariana, 35 de ani.

Intr-o situatie asemenatoare s-a aflat si Viorica, o tanara de 27 de ani care a fost concediata de la o firma care se ocupa de confectii. A primit somaj si tot in aceasta perioada si-a cautat de munca. “Trei luni la rand am fost pe la angajatori pe care Somajul ii avea in baza de date cu locuri de munca vacante. Fiecare emitea pretentii, dar cand venea vorba de drepturi mai degraba prefera sa imi acorde negatia decat sa ma plateasca cu un salariu decent la locul de munca. Abia dupa sase luni de chin m-am reangajat cu minim pe economie, ca patronilor tare le place sa profite de criza si sa nu ne plateasca cu cat meritam”, spune cu naduf tanara.

Comentarii

comentariu

About the Author

-