Published On: joi, Dec 23rd, 2010

Ce trebuie sa stiti pentru a solicita eliberarea pasapoartelor simple electronice si a celor simple temporare

Share This
Tags

Pentru eliberarea unui pasaport simplu electronic sau dupa caz temporar (in situatiile speciale prevazute de lege), cetatenii care domiciliaza sau au resedinta pe raza judetului Braila si se afla in tara, trebuie sa se adreseze Serviciului Public Comunitar pentru Eliberarea si Evidenta Pasapoartelor Simple Braila, situat in municipiul Braila, Calea Galati, nr. 18  (vis-a-vis de Biserica Catolica), telefon 0239/612269. La acelasi numar de telefon sau la numarul 0800.806.806, se pot sesiza fapte de coruptie savarsite de personalul serviciului sau incercari ale unor terte persoane de a intermedia solutionarea unor probleme referitoare la regimul pasapoartelor.

Cererile pot fi depuse si la un serviciul public comunitar similar de pe raza altui judet, daca, din motive obiective, solicitantul pasaportului nu se poate prezenta la cel de la domiciliu sau resedinta. In strainatate, cererile se pot depune la misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale Romaniei.
Inregistrarea cererii pentru eliberarea pasaportului este conditionata de prezentarea tuturor documentelor mentionate de lege, cu respectarea conditiilor pentru validitatea acestora. Formularul de cerere nu se completeaza de catre solicitant, ci se emite automat la ghiseu, dupa efectuarea operatiunilor specifice de catre lucratorii care prelucreaza datele. Solicitantul trebuie doar sa verifice realitatea si exactitatea datelor si sa semneze pe cerere, precum si in format electronic, conform indicatiilor primite in momentul prezentarii la ghiseu. In cazul minorilor sub 14 ani, formalitatile precizate vor fi indeplinite de catre parintii acestora.
Tot in momentul inregistrarii datelor, viitorului titular de pasaport i se preiau imaginea faciala, respectiv impresiunile digitale (acestea din urma numai pentru pasaportele eletronice).
Termenul de eliberare a pasaportului difera in functie de tipul acestuia, respectiv 15 zile calendaristice pentru pasaportul electronic si doua ore lucratoare (din momentul inregistrarii cererii), pentru pasaportul temporar.
Costul total pentru un pasaport simplu electronic este de 276 de lei (244 de lei costul pasaportului si 32 de lei taxa consulara), iar pentru un pasaport simplu temporar  este de 216 lei (84 de lei costul pasaportului, 32 de lei taxa consulara si 100 de lei tarif suplimentar). Toate taxele si tarifele mentionate pot fi achitate la oricare dintre unitatile CEC Braila (taxa consulara si tariful suplimentar perceput pentru eliberarea pasaportului simplu temporar se mai pot achita si la unitatile de trezorerie).
Pe langa dovada achitarii taxelor si tarifelor mentionate, cetatenii mai trebuie sa prezinte documentele de identitate (original si copie) si pasaportul anterior (daca acesta exista). Pentru minori sunt necesare certificatele de nastere (original si copie), actele de identitate ale parintilor (original si copie) si, dupa caz, hotararile judecatoresti de incredintare definitive si irevocabile, certificatul de deces al celuilalt parinte, procurile speciale sau declaratiile de acord ale parintilor care nu sunt prezenti la depunerea cererilor. Aceste procuri, respectiv declaratii, trebuie sa fie autentificate, in tara de notarul public, iar in strainatate de misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale Romaniei ori de autoritatile straine (in acest ultim caz cu respectarea conditiilor de supralegalizare sau apostilare). Detalii suplimentare se pot obtine si accesand site-ul Institutiei Prefectului judetului Braila: www.prefecturabraila.ro, sectiunea dedicata SPCEEPS Braila.

Comentarii

comentariu

About the Author

-