Published On: mie, Dec 8th, 2010

Ce tie nu-ti place altuia nu-i face

Share This
Tags

* PDL a primit o lectie in aceasta dimineata, asta pentru ca la sedinta Consiliului Judetean (CJ) Braila primariile pe care le au in judet nu au primit bani la echilibrarea bugetelor locale * Motivul invocat de catre presedintele CJ a fost faptul ca toate Unitatile administrativ-teritoriale (UAT) trebuie sa fie egale, iar cele care nu au primit bani din fondul de rezerva al Guvernului vor primi de la CJ

Sedinta aprinsa la CJ Braila in aceasta dimineata. Cativa consilieri judeteni au solicitat amanarea sedintei pe motiv ca nu au avut suficient timp pentru a studia proiectul privind modificarea repartizarii pe UAT -uri a procentului de 20 % din sumele defalcate din taxa pe valoare adaugata pentru echilibrarea bugetelor locale si din cota de 22 % din impozitul pe venit pe anul 2010 pentru sustinerea programelor de dezvoltare locala si pentru proiectele de infrastructura care necesita cofinantare locala.
“Am primit documentele spre analiza aseara la ora 16.00 dupa ce am insistat doua – trei zile sa le avem, dat fiind complexitatea acestui proiect de hotarare propun sa tinem sedinta peste trei zile si sa discutam atunci”, a spus consilierul Ion Stefan.
Sedinta insa a continuat pentru ca secretarul CJ Braila, Nicu Filoti a precizat ca sunt indeplinite toate conditiile legii pentru ca proiectul sa fie supus dezbaterii si votului consilierilor. Si cum o parte dintre consilierii judeteni au solicitat informatii suplimentare sau clarificari ale unor sume trecute in proiect, directorul economic al CJ, Alina Rusu a facut cateva precizari: “Odata cu aprobarea bugetului pe anul 2010 s-a facut o repartizare initiala tinandu-se cont de proiectele si nevoile fiecarei comune, ulterior am mai facut o rectificare bugetara si repartizari. De data aceasta am facut o analiza mai complexa a sumelor primite de fiecare UAT atat prin repartizarea initiala, cat si prin hotarari de guvern prin care s-au alocat sume din fondul de rezerva a Guvernului. Propunerile noastre de repartizare au avut in vedere analiza tuturor sumelor primite pe parcursul anului si am tinut sa alocam fonduri acelor unitati care nu au primit sume din fondul de rezerva al Guvernului”.

“Nu a ramas nimic dupa…”

Cum nemultumirile consilierilor judeteni din partea PDL au continuat, presedintele CJ a declarat: “Am cerut consilierilor PDL sa imi explice cum este posibil ca numai comunele PDL sa primeasca bani de la Guvern. Comuna Frecatei a luat 2 miliarde de lei vechi, spre exemplu, comuna Gropeni 106 mii lei, Marasu a luat 256 mii lei. In calitatea pe care o am de presedinte al CJ trebuie sa fiu echidistant si sa nu fac jocuri politice la unitatile administrativ-teritoriale. Acelasi lucru l-am facut si acum, ca toate comunele sa beneficieze de acelasi tratament. Totul este facut pe calcul matematic. Daca vi se pare corect ca o comuna sa primeasca doua miliarde lei vechi si altul sa nu aiba nimic asa cum este Bordei Verde si altele, este gresit. Sunt o gramada care nu au primit nimic si noi am incercat sa facem dreptate, sa aiba toate bani”.
De partea sefului CJ a venit consilierul judetean Ionel Avram. “Rectificarea pe care o facem reprezinta picaturi de oxigen prin care incercam sa rezolvam unele din multele nevoi pe care le au unele unitati administrativ-teritoriale. Sunt doua Vadeni si Victoria care nu au primit nimic si incercam sa echilibram acest lucru. Era normal prin rectificare sa primeasca si celalte UAT-uri. Daca ar fi cineva nemultumiti ar trebui sa fie acele comune cu primari de la UDMR, dar nu avem astfel de cazuri”, a declarat Ionel Avram.
Si Adrian Ritzinger a sustinut la randu-i ca pretentiile PDL sunt exagerate: “Punctul meu de vedere personal este ca disputa este pur politica. Atitudinea PDL este pur politica”, in timp ce Catalin Boboc a adaugat: “Avem azi de votat un lucru simplu, alocarea unor sume pentru echilibrarea bugetelor locale, nu alocarea unor sume pentru echilibrarea simpatiilor noastre”.
Spiritele s-au incins, iar consilierul judetean Ion Stefan a mai luat inca odata cuvantul: “Aproape toate UAT-urile PDL nu au primit nimic. Este zero in dreptul UAT-urilor PDL si spuneti ca nu este nimic? Sa nu uitam ca acum doi ani eram tot aici cu totii cand sprijineati Guvernul Tariceanu si primeati si de la Guvern si de la CJ bani, iar UAT ale PDL nu primeau nimic nici de colo, nici de colo. S-a mers la compensare si daca au primit de la Guvern nu mai primesc de la CJ si nu este normal. Au primit bani de la Guvern pentru ca aveau nevoie”. Schimbul de replici a continuat, culminand cu declaratia presedintelui CJ: “Cifrele sunt acolo, nu este nimic de ascuns, vorbim de un calcul matematic simplu. Nu am tinut cont niciodata de criteriul politic. Daca eu am facut asta si imi demonstrati cu acte imi voi cere scuze public. Nu a ramas nimic dupa dumneavoastra domnule Ion Stefan, dupa mine si dupa consilierii mei va asigur ca ramane ceva si brailenii vor vedea acest lucru. Nu puteti spune ca ramas ceva dupa dumneavoastra”.
Dupa ce spiritele s-au mai potolit consilierii judeteni au trecut la vot si au aprobat proiectul, singurii care s-au impotrivit au fost consilierii judeteni PDL.

Comentarii

comentariu

About the Author

-