Published On: joi, Dec 9th, 2010

Cardurile de sanatate – o alta modalitate de cheltuire iresponsabila a banilor publici

Share This
Tags

Liberalii Diana Tusa, Horia Cristian si Gratiela Gavrilescu membri ai Comisiei de Sanatate din Camera Deputatilor au organizat miercuri o dezbatere publica cu tema “Cardul National de Asigurat – costuri vs. eficienta”  la care au participat reprezentanti ai asociatiilor de pacienti, ai medicilor de familie, ai institutiilor sanitare si reprezentantii unor firme IT, furnizori de solutii tehnice pentru acest tip de card.
Dezbaterea a avut loc in contextul anuntarii de catre Ministerul Sanatatii a unui proiect de ordonanta prin care incepand cu data de 1 ianuarie 2011 devine obligatorie detinerea unui card de asigurare de sanatate pentru toti cetatenii. In urma discutiilor participantii la dezbatere au concluzionat ca emiterea unor astfel de carduri fara a avea o infrastructura adecvata nu reprezinta nimic altceva decat o alta modalitate de cheltuire iresponsabila si ineficienta a banilor publici.  Guvernul lanseaza un sistem nou fara a avea o etapizare corecta si o strategie de implementare coerenta. Practic,  sistemul a fost gandit sa porneasca de la nevoile clientelei politice, lasand la o parte nevoile reale ale pacientilor si ale personalului medical.
“In contextul crizei generalizate, a taierilor de salarii, a introducerii unor noi taxe pentru pensionari (CAS de 5.5%) si  a unui buget derizoriu alocat sanatatii, Guvernul gaseste totusi bani pentru un proiect costisitor si ineficient. O populatie saracita cu un nivel de sanatate precar care ar avea nevoie mai degraba de servicii medicale de calitate va trebui sa plateasca un moft al guvernantilor care au gasit o metoda mascata de a strange fonduri pentru viitoarele campanii electorale. Avand in vedere ca aceasta ordonanta va intra in dezbaterea Comisiei de Sanatate, deputatii liberali si-au manifestat intentia sa blocheze acest proiect aberant si abuziv al Guvernului Boc care ar limita dreptul constitutional de ocrotire al sanatatii romanilor care nu ar detine un astfel de card”, se arata intr-un comunicat de presa al PNL.

Comentarii

comentariu

About the Author