Published On: joi, Dec 23rd, 2010

Autoritatile brailene dau asigurari: Apa din Dunare este potabila!

Share This
Tags

* Primarul, prefectul si reprezentantii principalelor institutii locale care trebuie sa supravegheze calitatea apei din Dunare dau asigurari ca probele prelevate pana in acest moment arata ca apa este buna de baut * Analizele sunt prelevate zilnic, iar monitorizarea continua

Autoritatile locale au declarat in aceasta dimineata ca apa din Dunare este potabila si nu au fost inregistrate pana acum probleme. Mai mult acestia promit sa alerteze populatia daca se va pune problema sistarii apei ca urmare a poluarii. Chiar si in aceste conditii, conducerea Companiei de Utilitati Publice (CUP) “Dunarea” Braila spune ca are posibilitatea sa stocheze apa pentru 24 de ore.
Primarul Aurel Simionescu a precizat ca pana acum toate probele prelevate din Dunare au aratat ca apa este buna de baut si ca nu sunt probleme. Potrivit acestuia buletinele de analiza sunt aproape indentice in perioara iulie – decembrie.
“Cel putin deocamadat nu exista probleme. Noi monitorizam si la statia de la Gropeni si la Bertesti si vom continua monitorizarea. Analizele pe care le prelevam zilnic nu indica niciun fel de distorsiune”, a spus edilul sef.

Suspiciuni si zvonuri neconfirmate

Acelasi lucru il sustine si prefectul Dumitru Popa care in aceasta dimineata a organizat o conferinta de presa la care au participat reprezentantii institutiilor care trebuie sa monitorizeze calitatea apei din Dunare.
“Vreau sa se linisteasca populatia. Toate analizele sunt in limite normale. Daca este sa se intample ceva va anuntam. Nava va trebui scoasa pentru ca este in senalul navigabil, posibil dupa Revelion, odata cu scaderea Dunarii pentru ca acum nivelul este foarte mare. Cu cat sta mai mult acolo exista riscul ca la un debit mare al Dunarii sa fie ingropata in mal”, a spus acesta, adaugand ca nu suntem primii in cazul in care unda de poluare se va propaga si ca se vor lua masurile necesare.
In plus, prefectul a tinut sa spuna tuturor ca zvonurile lansate de un ONG si de conducerea acestuia legate de faptul ca apa din Dunare nu este potabila sunt complet false.
“Am banuit ca cel care da publicitatii asa ceva are o afacere si distribuie apa. Nu s-a adeverit”, a mai spus prefectul.
Asigurari pentru calitatea apei da si Mihail Chirita, directorul CUP “Dunarea” Braila care a precizat ca buletinul de analiza din aceasta dimineata indica chiar valori mici fata de indicatori. In plus, acesta a declarat ca nu crede ca se va ajunge la situatia in care va trebui sa se opreasca apa la robinet si ca se va apela la rezerve.
Si Mihaela Lupu de la Directia de Sanatate Publica Braila a sustinut ca nu trebuie sa ne facem griji pentru ca apa este buna de baut. In plus, aceasta a tinut sa sublinieze ca nicio institutie publica nu are cum sa ascunda daca apa nu va mai fi potabila.
“De ce isi inchipuie cineva ca noi avem ceva de ascuns si institutiile din Braila vor sa ascunda asa ceva. Sunt 220.000 de consumatori la care ajunge apa de la CUP “Dunarea”. Poate cineva ar fi avut de ascuns asa ceva daca era vinovat, dar altfel nu este adevarat. Trebuie sa fii cel putin inconstient sa ascunzi asa ceva. Cine nu are incredere in analizele pe care noi si alte institutii le avem si le aducem in fata dumneavoastra poate veni sa preleveze probe si sa le duca la orice laborator autorizat din Europa si va vedea ca avem dreptate si ca nu avem de ce sa ne temem”, a explicat dr. Mihaela Lupu.
Acelasi lucru l-a sustinut si Adrian Turiac, directorul Sistemului de Gospodarire a Apei Braila si reprezentantul Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Braila. Nu in ultimul rand si Ion Cristian, reprezentantul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta “Dunarea” Braila spune ca tine legatura cu colegii din celelalte judete asa cum fac si reprezentantii celorlalte institutii locale.

Comentarii

comentariu

About the Author

-