Published On: mar, Dec 14th, 2010

Atentie cum circulati cu masina pe timp de iarna!

Share This
Tags

In ultimii ani numarul masinilor a crescut foarte mult, iar circulatia pe drumurile publice s-a intensificat, motiv pentru care se impune, tot mai mult, cunoasterea si respectarea cu strictete a regulilor de circulatie si semnificatia indicatoarelor rutiere.
Reguli pentru a preveni producerea accidentelor in conditii meteorologice nefavorabile:
1. Dotati-va autovehiculul cu anvelope neuzate si specifice sezonului rece sau cu lanturi antiderapante;
2. Nu urcati la volan in stare avansata de oboseala sau daca ati consumat bauturi alcoolice!
3. Nu minimalizati importanta conditiile meteo. Inainte de a pleca la drum, informati-va asupra conditiilor meteo-rutiere si a starii carosabilului, alegandu-va rutele de deplasare cele mai indicate;
4. Evitati pe cat posibil sa conduceti autovehiculul dupa lasarea serii sau pe timpul noptii;
5. Verificati ca starea tehnica a autovehiculului sa fie corespunzatoare deplasarii pe care doriti sa o efectuati;
6. Nu uitati sa va puneti centura de siguranta;
7. Controlati starea de functionare a lampilor de pozitie, de frana si a semnalizatoarelor;
8. Pe timpul deplasarii, adoptati o conduita preventiva – depasire, viteza, prioritate, zone frecventate de copii, pentru a va proteja de implicarea in accidente. Distanta fata de autovehiculele care circula in fata sau in paralel trebuie sa fie mai mare pe drum alunecos, iar viteza de deplasare mai redusa, atat pentru a se evita coliziunea cu cei din fata, cat si pentru a nu fi obligati sa franati brusc, fapt care duce la derapare si lovirea celor care circula in paralel!
9. In conditii de zapada si polei, nu franati brusc, apasand pedala de frana, ci folositi cu precadere frana de motor, prin trecere de la o treapta de viteza superioara la una inferioara!
10. Pe vreme de ploaie, lapovita sau ninsoare, actionati din timp stergatoarele de parbriz cand observati ca din sens invers vin alte autovehicule;
11. Respectati restrictiile de viteza care sunt stabilite prin indicatoare de restrictie si avertizare;
12. La primele semne de oboseala, opriti autovehiculul in afara partii carosabile si afectati timpul necesar odihnei si recuperarii.

Comentarii

comentariu

About the Author

-