Published On: mie, Noi 17th, 2010

Ziua Nationala fara Tutun este sarbatorita sub sloganul “Protejati copiii, nu-i lasati sa respire fumul dumneavoastra”

Share This
Tags

* Maine, 18 noiembrie, se sarbatoreste Ziua Nationala fara Tutun * Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Braila desfasoara in comunitate o serie de activitati de crestere a nivelului de constientizare a populatiei cu privire la efectele nocive ale fumatului si de sensibilizare in vederea renuntarii la fumat.

Anul acesta, tema propusa este “Protejati copiii, nu-i lasati sa respire fumul dumneavoastra”, un avertisment menit sa descurajeze fumatul pasiv al copiilor si ignoranta parintilor fumatori.
Specialistii centrului deruleaza pana pe 19 noiembrie activitati de informare in mediul scolar, prescolar, penitenciar, de ocrotire a copiilor institutionalizati. Astfel de activitati au loc la Gradinita 34 – grupele pregatitoare, Scolile “Aurel Vlaicu”, “Sf. Andrei”, “Nedelcu Chercea”, “Mihai Eminescu”, “Liceul Sebastian”, Penitenciarul Braila, Penitenciarul pentru Minori si Tineri Tichilesti, Fundatia “Surorile Clarise ale Sf. Sacrament”.
“Substantele nocive din fumul de tigara nu-i afecteaza doar pe cei care fumeaza. Fumatul pasiv – ce consta in respirarea aerului poluat de tigarile celorlalti – este la fel de nociv si creste riscul imbolnavirilor la cei supusi acestei poluari. Dupa o ora de fumat intr-o camera inchisa, nefumatorul care se afla in aceeasi incapere cu cel care fumeaza, inhaleaza cantitati egale de nitrozamine cu cele existente in 15 tigari filtrate. Tutunul este singurul produs legal care ucide, cu liberul consimtamant al consumatorului. Jumatate din numarul fumatorilor risca sa moara din cauza unei boli asociate consumului de tutun. Companiile producatoare de tutun cheltuiesc milioane de dolari in fiecare an, transformandu-i pe noii fumatori in dependenti si nelasandu-i pe consumatorii dependenti sa renunte”, spune psihologul Olga Condrat din cadrul Centrului Antidrog Braila.
Riscul expunerii este greu de evaluat, el crescand sau diminuandu-se in functie de ambianta, durata expunerii si prezenta altor poluanti. Efectele initiale ale fumatului pasiv se fac resimtite mai intai prin miros neplacut al hainelor la care se adauga fenomene de iritatie, dureri de cap, tuse, uscaciunea mucoaselor gatului, greata, astenie, declinul lent al functiei pulmonare. Exista numeroase studii care trateaza efectele fumatului pasiv la nou-nascuti si la copii pana la varsta de cinci ani.
“S-a constatat ca nou-nascutii fumatoarelor au adesea o greutate mai mica la nastere, iar rata mortalitatii copiilor in ultimele zile ale sarcinii sau in primele zile dupa nastere este mai ridicata in cazul mamelor fumatoare decat in cazul mamelor nefumatoare. Copiii care au parinti fumatori sufera mai frecvent de diverse forme de iritare a cailor respiratorii: tuse, expectoratii, insuficienta respiratorie, bronsite acute, repetate inflamatii ale canalului auditiv si amigdalite, decat cei ai caror parinti sunt nefumatori”, a mai spus psihologul Olga Condrat.
Cei care au o problema cu tutunul se pot adresa Centrului Antidrog Braila pentru consiliere medicala si psihologica, gratuita.

Comentarii

comentariu

About the Author

-