Published On: Soare, Noi 14th, 2010

Ziua Mondiala a Diabetului

Share This
Tags

*In jur de un million de romani sufera de aceasta boala, desi numai jumatate din ei sunt constienti de ea si o trateaza.

Problema majora de sanatate publica, diabetul zaharat este o afectiune cronica grava, nu atat prin ea insasi, cat mai ales prin complicatiile sale pe termen lung. Mileniul trei a adus, pe langa beneficiile civilizatiei, si o suma de boli “moderne”, intre care diabetul zaharat ocupa un loc important.

Cele mai comune tipuri de diabet sunt: tipul 1, diabetul zaharat insulino-dependent, tipul 2 diabetul zaharat non-insulino-dependent si tipul 3, diabetul gestational se declanseaza pe parcursul evolutiei unei sarcini.

Toate tipurile de diabet au simptome similare, deoarece toate aceste forme se caracterizeaza prin prezenta unei cantitati mari de zahar sau de glucoza in sange. Aceasta apare deoarece organismul nu mai e capabil sa utilizeze glucoza ca sursa de energie. Dar motivul difera pentru cele doua tipuri. Pacientii cu diabet zaharat de tip 1 prezinta o distrugere marcata a celulelor beta din pancreas, care produc insulina. Pacientii cu diabet zaharat de tip 2 au o secretie proprie de insulina, dar fie aceasta nu e suficienta, fie exista un factor de rezistenta la actiunea insulinei.

*Simptomele sunt multiple, si cu toate ca difera de la caz la caz au un numitor comun in nevoia de zahar a organismului.

In general, diabetul zaharat de tip 1 apare la copii, adolescenti si adulti sub 40 de ani, are debut rapid si simptome clare: sete excesiva, polidipsie, consum de lichide in cantitate mare, poliurie, eliminarea unor cantitati mari de urina, sau scadere inexplicabila in greutate, astenie fizica.

Tipul 2 de diabet se prezinta cu simptome mai putin specifice, precum: oboseala, stare de rau si prurit vulvar la femei.

Pot fi prezente si simptomele clasice: sete, poliurie, polifagie, foame exagerata, tulburari de vedere.

*Cauzele bolii sunt la fel de numeroase insa specialistii au reusit sa determine amanuntit radacinile acestei boli.

Acestea sunt diferite pentru cele doua tipuri. In diabetul zaharat de tip 1, sistemul imun este cel afectat, boala distrugand celulele beta din pancreas, producatoare de insulina. Exista insa si alti factori implicati, cum ar fi: mostenirea genetica, autoanticorpii, virusurile, radicalii liberi.

Diabetul zaharat de tip 2 este cauzat de factori genetici, obezitate, in special cea abdominala, varsta inaintata, stil de viata sedentarism, dieta bogata in calorii, stres, anumite obiceiuri alimentare nesanatoase.

Cele mai frecvente complicatii ale diabetului sunt: bolile cardiovasculare, retinopatia, afectarea oculara, nefropatia, afectarea renala neuropatia, afectarea nervoasa si infectiile.

*Cum tratam diabetul

Mijloacele de tratament sunt comune si specifice diferitelor tipuri de diabet. Daca dieta si exercitiul fizic sunt comune, insulina e tratamentul specific pentru diabetul zaharat de tip 1. Diabetul zaharat de tip 2 se trateaza, de regula, cu medicatie orala, azi existand o varietate de substante care permit alegerea medicamentului in functie de caracteristicile pacientului si de bolile asociate.

In ceea ce priveste insulinoterapia, se foloseste insulina umana, cu posibilitati moderne de administrare: dispozitive de tip PEN, pompe de insulina, sprayuri nazale.

Noi perspective se deschid prin transplantul de insule pancreatice.

*Poate fi prevenit diabetul?

Prevenirea diabetului zaharat de tip 1 este aplicabila populatiilor cu risc, de exemplu, rudele de gradul 1 si 2 ale pacientilor cu diabet, insa este folosita doar in medicina experimentala.

Prevenirea diabetului zaharat de tip 2 se poate face cu succes prin: combaterea obezitatii, activitate fizica, imbunatatirea stilului de viata, utilizarea atenta a medicamentelor diabetogene, cortizon.

Unul din 20 de romani sufera la aceasta ora de diabet. Statisticile arata ca numarul bolnavilor creste amenintator in fiecare zi. Daca aveti dubii in ceea ce priveste simptomele dumneavoastra, nu stati pe ganduri! Medicul de familie este cel care va poate ajuta si va poate ghida spre un specialist!

Comentarii

comentariu

About the Author

-