Published On: mar, Noi 23rd, 2010

Un barbat care si-a abandonat familia nu o lasa pe fosta sotie sa-si intretina copilul

Share This
Tags

* Femeia poate pleca sa munceasca in Italia, la fratele ei, dar nu obtine acordul celui care a parasit-o pentru a-si putea lua si baietelul, in varsta de 3 ani

Daca vrei sa pleci din tara impreuna cu copilul tau si acesta nu a implinit inca varsta de 18 de ani afla ca acest lucru este posibil doar prin acordarea consimtamantului ambilor parinti. Exista insa si cazuri speciale in care nu este nevoie de acordul mamei si al tatalui pentru deplasarea copilului. Ilustrativa in acest sens este situatia in care se afla in momentul de fata o braileanca de 29 de ani.
Mihaela I., se declara pana nu demult o mama fericita si o sotie implinita, pana in momentul in care sotul, fara motive clare a hotarat sa isi parasesca familia, alaturi de care a trait ani buni de zile. Familia respectiva nu era nici pe departe instarita. Cu atat mai greu i-a fost femeii sa suporte cheltuielile zilnice, ca sa nu mai amintim de costurile necesare intretinerii unui copil. Neajunsurile au determinat-o sa accepte oferta de ajutor a fratelui sau care locuia in Italia si care i-a propus sa mearga la el si sa munceasca acolo, iar cu banii castigati sa ii asigure copilului un trai decent.

Mihaela s-a aratat incantata de propunere, care in acele momente dificile parea a fi solutia optima de iesire din criza existentiala in care se afla. Mama baiatului nu a putut sa conceapa plecarea ei fara copil: cum altfel ar fi putut sa-l educe si sa-l creasca asa cum se cuvine? Nu se astepta ca sotul ei sa refuze sa isi dea acordul in privinta plecarii lor in Italia. Tatal a recunoscut copilul in momentul in care acesta a venit pe lume si acest fapt ii acorda si lui aceleasi drepturi ca si mamei. Atunci erau insa casatoriti, iar familia parea a fi una fericita. In momentul de fata insa au ajuns sa se judece in instanta pentru acordarea drepturilor complete asupra minorului. Mama este determinata sa lupte pentru drepturile exercitate asupra copilului ei si sa munceasca pentru a-i asigura acestuia cele mai bune conditii, dar nicidecum departe de el. Desi i s-a propus ca o varianta de compromis sa isi lasa baiatul la rudele din tara, Mihaela I. nu a fost de acord. Cu toate acestea atata timp cat autoritatile solicita documentatia specifica din care sa rezulte acordul ambilor parinti pentru deplasarea copilului in strainatate  M. I. va fi nevoita sa se judece cu tatal copilului in instanta.

Mihaela lupta pentru drepturile exercitate asupra copilului ei

“Potrivit legii in vigoare, deplasarea minorilor in strainatate se realizeaza cu instiintarea si acordul ambilor parinti. Orice neintelegere intre parinti cu privire la exprimarea acestui acord se solutioneaza de catre instanta in judecata. Asadar, legea impune acordul parintilor la delasarea minorului nu numai in strainatate, ci si in tara. In cazul in care un parinte refuza sa isi dea acordul, hotararea instantei suplineste consimtamantul parintelui, care refuza sa il exprime pentru indeplinirea formalitatilor necesare in vederea deplasarii minorului in strainatate”, a declarat avocatul Claudia Bratu reporterilor Infobraila.
Exista dealtfel si situatii in care nu este necesar acordul celuilalt parinte pentru deplasarea copilului. Despre toate aceste situatii ne vorbeste amanuntit Claudia Bratu, avocat de profesie.
“Conform legii privind regimul liberei circulatii a cetatenilor romani in strainatate, acordul celuilalt parinte nu mai este necesar in cazul decesului acestuia. Desi, dispozitiile din aceasta lege reglementeaza numai decesul  parintelui, pot exista si alte situatii in care consimtamantul sau nu este necesar intrucat se afla in imposibilitatea de a-si manifesta vointa, asa cum se intampla in cazul absentei sale fizice, parintele fiind disparut sau necunoscut; a incapacitatii lui psihice, fiind pus  sub interdictie; sau fara a fi pus sub interdictie este alienat sau debil mintal ori sufera de o alta boala psihica sau are un handicap mintal care il impiedica sa exprime o vointa constienta, precum si in cazurile in care este decazut din drepturile parintesti ori i s-a aplicat pedeapsa interzicerii drepturilor parintesti. Al doilea caz in care declaratia celuilalt parinte nu mai este necesara exista atunci cand parintele insotitor care face dovada ca minorul cu care doreste sa calatoreasca in strainatate i-a fost incredintat prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva si irevocabila”, precizeaza Claudia Bratu.

Comentarii

comentariu

About the Author

-