Published On: joi, Noi 25th, 2010

Traditia bate si in acest an normele Uniunii Europene

Share This
Tags

* Porcii se pot sacrifica si anul acesta asa cum prevede traditia * Cel putin asa sutine directorul Directiei Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Braila, Gicu Dragan care atrage atentia ca animalele sacrificate in gospodarii trebuie sa aiba examen trichinelorscopic

Brailenii pot sa sacrifice in continuare porcii in gospodarii asa cum prevede traditia. Cu toate acestea cine va dori sa faca asomarea animalului, poate solicita acest lucru, conducerea institutiei abilitate putand sa faca asomarea, gratuit. Totusi Gicu Dragan este constient ca numarul celor care vor apela la asomare este extrem de redus, in conditiile in care anul trecut a existat o singura solicitare in acest sens.

Seful DSVSA Braila spune ca proprietarii animalelor sacrificate au obligatia de a prezenta medicului veterinar cu libera practica crotalia auriculara a animalului pentru a putea fi scos din Baza Nationala de Date, iar pentru efectuarea examenului trichineloscopic, care este contra cost – 7 lei, se vor recolta 30 – 40 grame de muschi pilieri disfragmatici, maseteri sau intercostali. In plus, Gicu Dragan sustine ca numarul celor vin sa testeze carnea porcului taiat in gospodarie este in scadere de la an la an, iar riscurile la care se expun sunt foarte mari in conditiile in care au fost tot felul de boli.
Si prefectul Dumitru Popa a sustinut ca este foarte important sa se aiba in vedere testarea carnii, dar si conditiile in care animalele sunt crescute. “Nu a fost usor sa sustinem libera trecere a porcilor in Braila mai ales ca am avut ceva probleme. Primarii ii pot convinge pe oameni sa fie mai atenti sa nu mai incercam sa mergem pe furis cu porcul in portbagaj si Politia sa ne urmareasca”, a spus prefectul primarilor din judet.
Potrivit legii, este interzisa taierea animalelor, in scopul comercializarii carnii sau produselor pentru consum public, in alte locuri de cat cele autorizate sanitar veterinar.

Comentarii

comentariu

About the Author

-