Published On: lun, Noi 8th, 2010

Teatrul “Maria Filotti” din Braila va fi consolidat cu peste 20 de milioane de lei

Share This
Tags

* Proiectul, realizat prin Programul Operational Regional, are o valoare de aproape 21 de milioane de lei si prevede lucrari atat la fatada cladirii, cat si la interior. Banii pe care urmeaza sa-i scoata Primaria de la buget pentru acest proiect sunt cuprinsi in bugetul local din acest an si in bugetele urmatoare “pana la finalizarea obiectivului de investitii”.

Teatrul “Maria Filotti” va fi restaurat si consolidat cu fonduri europene. Valoarea totala a lucrarilor se ridica la 20.088.583,88 lei. Contributia proprie a municipalitatii este de 6.232.909 lei, reprezinta 38,40 % din totalul cheltuielilor eligibile ale proiectului, si valoarea totala a TVA de 3.855.674,88 lei. Proiectul este realizat prin Programul Operational Regional.
“Restaurarea si consolidarea cladirii Teatrului Maria Filotti Braila” face parte din Planul integrat de dezvoltare urbana al Municipiului Braila si vizeaza – Reabilitarea infrastructurii urbane si imbunatatirea serviciilor urbane, inclusiv transportul urban si anume patrimoniul cultural mondial (UNESCO), national si local din mediul urban.
Cladirea teatrului este monument istoric, iar proiectul urmareste restaurarea si consolidarea obiectivului de investitie, obligatie care decurge din dreptul de proprietate asupra imobilului, precum si in scopul refacerii si valorificarii patrimoniului cultural local.
“Prezentul proiect urmareste ca dupa implementare sa se asigure valorificarea potentialului cultural a cladirii si ridicarea acesteia la nivelul de obiectiv turistic reprezentantiv pentru oras”, se arata in raportul de specialitate.
Lucrarile vizeaza: trotuarul, tamplaria din lemn de brad, pardoselile interioare deteriorate, parapetii de pe fatadele principale, lucrari de restaurare a finisajelor degradate, a pardoselii din marmura, a componentelor artistice din zonele afectate, refacerea tencuielii exterioare si interioare, refacerea tamplariei, lucrari de recompartimentare si adaugiri, realizarea unor facilitati pentru persoanele cu handicap – rampa si ascensor, lucrari de hidroizolatii si termoizolatii la fatadele secundare, refacerea instalatiilor sanitare si de canalizare pluviala, refacerea instalatiei electrice si refacerea instalatiilor termice.
“UATM Braila, in calitate de beneficiar, are obligatia de a asigura resursele financiare pentru acoperirea tuturor cheltuielilor neeligibile si a celor suplimentare aferente proiectului, in conditiile rambursarii/decontarii ulterioare a cheltuielilor din instrumentele structurale. Sumele necesare pentru implementarea proiectului sunt cuprinse in bugetul local pe anul 2010, precum si in bugetele anilor urmatori pana la finalizarea obiectivului de investitii”, se mai arata in studiul de specialitate.

Scurt istoric

Destinatia cladirii in care functioneaza, astazi, Teatrul “Maria Filotti” a fost initial aceea de han. In jurul anului 1850, documentele amintesc de sala de teatru din Casa Rally, iar in 1873 de sala pentru concerte Rally. Din anul 1896 cladirea adapostea Teatrul, Saloane de bal, Clubul Regal, Restaurant si Cofetarie, Hotel si magazine. Teatrul “Maria Filotti” are o traditie de 150, dintre care 50 de ani de activitate permanenta. Nucleul actualei cladiri figureaza pe planul orasului de la 1834, dar cu alta destinatie. In 1853 – 1854 cladirea a fost extinsa, apoi distrusa de incendiu in 1859, reconstruita in 1862 si modernizata in 1896. Imaginea de astazi a imobilului se datoreaza lucrarilor de consolidare – restaurare realizate in perioada 1980 – 1988.
In 1910 Dumitru Ionescu imputernicea Primaria prin testament da fie legatara universala a intregii sale averi si astfel la moartea acestuia in 1919 printre alte donatii care au ajuns in proprietatea Primariei se mentioneaza si “imobilul din Braila ce purta numele cladirii Dumitru Ionescu, fosta Rally, Piata S. Arhangheli, strada Regala si strada Polona, in care se afla astazi teatru, hotel, club, restaurant, cinematograf, berarie, cofetarie, arena de vara, avand instalatii electrice cu uzina proprie”.

Comentarii

comentariu

About the Author

-