Published On: lun, Noi 15th, 2010

Statistica: Industria se mentine pe linia de plutire

Share This
Tags

* Chiar si in situatia economica actuala, Braila are unele “plusuri” in ceea ce priveste productia industriala * Importam tot mai multe masini si echipamente electrice si exportam textile la greu

In ciuda crizei si a problemelor cu care se confrunta mai toate sectoarele de activitate, productia industriala din luna septembrie 2010 realizata pe un esantion de 115 unitati cu profil industrial din judet a fost mai mare, in termeni reali cu 18,2 % decat cea realizata in luna precedenta, august 2010. Totusi, daca ne uitam la cifrele din luna septembrie ale anului 2009 productia industriala realizata anul acesta este mai mica, cu 2,7 %. In acelasi timp, productia industriala realizata in primele noua luni ale anului a fost mai mare cu 1,7 % fata de cea realizata in perioada corespunzatoare a anului trecut.
“Cifra de afaceri totala a intreprinderilor cu activitate principala de industrie, provenita atat din activitatea principala, cat si din activitati secundare ale intreprinderilor cu profil industrial, realizata de un esantion format din 83 de unitati, a fost in luna septembrie 2010 in valoare de 207,1 milioane de lei si este mai mare decat cifra de afaceri realizata in luna august 2010 cu 10,3 milioane lei, reprezentand o crestere de 5,2 %”, a declarat Anca Constantin, directorul executiv al Directiei Regionale de Statistica Braila.
Totodata, in perioada 1 ianuarie – 30 septembrie cifra de afaceri a fost mai mare cu 10,5 % fata de aceeasi perioada a anului trecut.
“In luna septembrie 2010 societatile comerciale cu activitate principala de constructii montaj antrepriza au realizat un volum de productie de constructii de 22,3 milioane de lei, din care: 79,4 % – 17,7 milioane de lei sunt lucrari de constructii noi, 19,3 % – 4,3 milioane de lei sunt lucrari de reparatii capitale, 1,3 % – 0,3 milioane lei sunt lucrari de intretinere si reparatii curente”, a mai spus directorul de la Statistica.

Importam masini si exportam textile

Investiiile realizate in primele noua luni ale anului la Braila au insumat 127,6 milioane de lei, din care: 95,4 milioane de lei au provenit din lucrari de constructii montaj, 23,8 milioane de lei din utilaje cu si fara montaj si mijloace de transport si doar 8,4 milioane de lei din alte surse. Majoritatea investitiilor, respectiv 87,9 milioane de lei s-au realizat in sectorul de stat si doar 39,7 milioane de lei in sectorul privat. Cu toate acestea, in ceea ce priveste activitatea de comert international, importurile de marfuri in judetul Braila au inregistrat 15.780 mii euro, devansand exporturile cu 1.589 mii euro.
“Importurile de marfuri au inregistrat o scadere in luna iulie 2010 de 52 % fata de luna iunie 2010 si o crestere de 38,5 % fata de luna iulie 2009. In luna iulie 2010 exporturile de marfuri au scazut cu 51.7 % fata de luna iunie si cu 68,9 % fata de luna iulie 2009″, a punctat Anca Constantin.
Ce s-a importat cel mai mult in vara? Ei bine cea mai mare pondere au inregistrat-o masinile, aparatele si echipamentele electrice, apoi textilele si articolele din acestea, metalele comune si articolele din acestea si pe ultimul loc am importat mijloace de transport.
La exporturi situatia este alta. Am exportat cel mai mult materiale textile si articole din acestea, metale comune si articole din acestea, animale vii si produse din acestea si, nu in ultimul rand incaltaminte, palarii si umbrele.

Comentarii

comentariu

About the Author

-