Published On: mar, Noi 9th, 2010

Stagiu de voluntar: 10 luni pentru a descoperi frumusetile Brailei

Share This
Tags

* Trei tineri din afara granitelor Romaniei participa la un proiect care-si propune sa schimbe perceptia oamenilor despre mediu si modul in care influentam mediul inconjurator * “Clear Sky+Clear Forest+Clear Water=Pure Inhabitant (Aer curat+ Padure curata+Apa curata=Oameni curati) se desfasoara timp de 10 luni in Braila si in alte patru localitati

De mai bine de o luna, la Braila, trei tineri voluntari din Franta, Armenia si Letonia descopera frumusetile orasului si imprejurimilor si se familiarizeaza cu obiceiurile si traditiile locului. Asociatia Nationala Mutuala Romania – Franta (ANMRF) “Louis Pasteur” – Clubul Voltin implementeaza proiectul Serviciul European de Voluntariat (SEV) intitulat “Clear Sky+Clear Forest+Clear Water=Pure Inhabitant (Aer curat+ Padure curata+Apa curata=Oameni curati) in municipiul Braila si alte patru localitati rurale din Braila si Tulcea situate de-a lungul Dunarii si Muntilor Macinului, timp de 10 luni. Proiectul este finantat cu sustinere din partea Comisiei Europene prin Programul Comunitar Tineret in Actiune implementat de ANMRF “Louis Pasteur” Braila – Club Voltin.
Sandra Abele are 22 de ani si este din Letonia. A terminat Facultatea de Geografie in vara trecuta si desi se afla in Romania de putin timp spune ca este uimita de ceea ce a vazut aici. “Totul este nou pentru mine si am vazut doar o mica parte din frumusetile Romaniei. Fac parte din echipa “EcoSpirit” si proiectul nostru doreste pe langa apa curata, padure curata, aer curat si oameni curati. De aceea merg in pas cu vremea, iar noul la mine nu survine abrupt, ci este intr-o continua adaptare la situatia ambientala in permanenta schimbare. Nu renunt usor si doresc sa-mi las amprenta in ceea ce voi face la Braila, ca voluntar. Este interesant sa vorbim despre istorie, politica si turism si sa ma alatur intr-un proiect de cercetare, dar imi doresc sa ma implic si in proiectele din scoli pentru educatia tinerilor”, spune Sandra care adauga ca prima parte a proiectului a desfasurat-o in comuna Stancuta unde a facut fotografii pe Dunare, la scoala din sat, a participat la lectii si a facut schimb de informatii cu tinerii braileni.
“Chiar daca sunt la inceput ma simt foarte increzatoare cu privire la stagiul meu in Clubul Voltin”, a mai spus Sandra Abele.

“…O imagine surprinsa cu profesionalism face cat o mie de cuvinte”

Clement Begot este mezinul echipei, are doar 21 de ani si vine din Franta. A studiat istoria si stiintele politice si este atras de istoria Romaniei si de modul in care politica isi pune amprenta asupra istoriei si asupra mediului.
“Prin proiectul nostru dorim sa constientizam faptul ca asa zisa cunoastere inseamna putere, dar si o sursa a sigurantei de sine. De aceea sunt interesat de partea istorica si din punct de vedere politic. Poate vreau prea mult, dar doresc sa cunosc deciziile politice care au fost si sunt luate, cum se implica autoritatile locale si puterea politica actuala in evolutia ecosistemelor”, spune tanarul Clement.
Aram Pogosyan are 28 de ani si este din Armenia. A terminat Fotografie si Film, iar prin obiectivul aparatului de fotografiat vede natura inconjuratoare cu alti ochi. “Prin acest proiect noi avem un tel, acela de a acorda mediului atentia, dar si ingrijirea necesara pentru ca un mediu curat inseamna oameni curati. De multe ori o imagine surprinsa cu profesionalism face cat o mie de cuvinte. Asa ca prin acest proiect mi-am propus sa formulez o constiinta si un comportament ecologic al tinerilor prin fotografii si film”, spune Aram Pogosyan care adauga ca a fost placut impresionat atunci cand a ajuns la Parcul Balta Mica a Brailei unde a vazut fotografiile marelui Grigore Antipa facute acum 100 de ani.

Cercetare pe trei directii

Psihologul Petricica Dinca, mentorul voluntarilor in acest proiect, spune ca prin acest proiect se doreste constientizarea tinerilor in privinta rolului pe care il au oamenii in evolutia ecosistemelor de pe planeta noastra si cat de esentiala este educatia in spiritul respectului pentru mediul inconjurator, unde nu suntem stapanii naturii, ci o parte integranta a acestuia. “Mai dorim sa constientizam faptul ca protectia unei valori europene de tipul fluviului Dunarea nu se poate face doar pe plan local pentru ca la finalul drumului sau, fluviul acesta atat de necesar existentei noastre, poarta amprenta comportamentului proecologic si nonecologic al unei foarte numeroase populatii din UE si tarile vecine”, spune psihologul.
Atelierele de lucru se desfasoara numai in natura, proiectul echipei este unul de cercetare si vizeaza Gradina Mare, Parcul Monument si Lacu Sarat. Tinerii au de doua ori pe saptamana cate doua ore destinate invatarii limbii romane si pe tot parcursul proiectului vor avea ocazia sa viziteze locuri de interes atat din Braila, cat si din imprejurimi, lucru care de altfel s-a si intamplat. Sambata cei trei au fost in Muntii Macinului, iar astazi au vizitat Sectia de Stiinte ale Naturii a Muzeului Brailei din Parcul Monument.
Nu doar tinerii din afara granitelor Romaniei pot participa la astfel de proiecte. Si braileni pot merge in actiuni similare in strainatate. Orice tanar cu varsta intre 18 si 30 de ani care doreste sa aiba experienta unui stagiu de voluntariat intr-o tara europeana poate contacta Clubul Voltin, acreditat pentru SEV, la sediul din strada Imparatul Traian nr. 7 sau la adresa de e-mail club_voltin@yahoo.com.

Comentarii

comentariu

About the Author

-