Published On: mar, Noi 9th, 2010

Sase pasi pe care trebuie sa ii cunosteti daca nu vreti sa va fie golite buzunarele de catre asociatia de proprietari

Share This
Tags

Cei care ar trebui sa ne apere interesele comune si care de cele mai multe ori se cred stapanii blocurilor si cred ca ce-i al nostru e numai al lor, astfel nu de putine ori sunt tentati sa bage mana in “buzunarul” asociatiei, profitand si de lipsa totala de interes a proprietarilor. Mai jos sunt cele mai des intalnite tentative de furt intr-o administratie. De precizat ca cele mai multe furturi sunt sume destul de mici (cateva milioane) fiind si cele mai greu de depistat, mai ales int-o asociatie cu multi proprietari.
In primul rand comparati datoriile cu restantele: trebuie sa sunati la telefonul de relatii cu clientii sau se mergeti la toti furnizorii pe care ii are asociatia (RADET, Apa Nova, Distrigaz etc.) pentru a afla valoarea datoriilor asociatiei catre furnizori. Se aduna toate valorile obtinute. Daca valoarea datoriilor la furnizori este mai mare decat valoarea totala a restantelor afisate la avizier pe lista de plata, atunci diferenta este suspecta, in proportie de 99%, de furt. De precizat ar fi ca administratorul este obligat sa ofere informatii legate de calculul cheltuielilor oricarui proprietar este interesat.
In al doilea rand aflati pentru ce se foloseste fondul de rulment. Daca asociatia are fond de rulment trebuie verificat daca suma totala pe asociatie din Registrul pentru evidenta fondului de rulment se regaseste fie in contul asociatiei, fie in plata la zi a facturilor la furnizori, fie la casieria asociatiei. Daca nu exista datorii la furnizori, dar exista restantieri in asociatie, atunci fondul de rulment a fost folosit pentru restantieri, ceea ce nu e bine. Daca nu se regaseste in nici una din formele prezentate, inseamna ca fondul de rulment e in “contul” personal al administratorului.
In al treilea rand verificati destinatia banilor din chirii. In blocurile cu venituri de mii de euro pe luna din chirii, panouri publicitare, antene de telefonie etc. banii trebuie sa se regaseasca, scriptic si faptic, in gestiunea asociatiei, fie in contul bancar fie la casieria asociatiei de proprietari. Aceste blocuri, dupa ani de zile de venituri consistente, ar trebui sa arate, pe proprietatea comuna, ca niste hoteluri de cel putin 4 stele. Este primul indiciu cu privire la destinatia
In al patrulea rand asigurati-va ca lucrarile de reparatii sunt legale. Se verifica cu sprijinul presedintelui sau cenzorului asociatiei daca facturile sau conventiile care reprezinta lucrari de reparatii sau bunuri de natura administrativa (tevi, conducte, aparate, materiale etc.) sunt reale, adica se verifica daca exista in magazia asociatiei bunurile respective sau daca lucrarea de reparatii a fost efectuata. In general – si indeosebi inainte si dupa sarbatori – se practica metoda “ia factura, da banii, retine spaga dar fara lucrare facuta”, in complicitate cu instalatori, mecanici, zugravi, etc.
In al cincilea rand verificati facturile de plata. Proprietarii interesati sa afle daca sunt furati la factura de intretinere trebuie sa mai verifice si valoarea facturilor lunare la furnizori si valoarea acelorasi facturi introduse la plata prin lista de plata. Daca exista diferenta si nu poate fi justificata de catre administrator sau orice membru din conducerea administratiei de proprietari, cu argumente logice si firesti sau cu documente legale, atunci aceasta diferenta reprezinta tentativa de furt.
In al saselea rand, dar nu cel din urma, cereti consumul apometrului general. Desi constata diferente uriase intre consumul declarat de locatari si consumul inregistrat pe apometrul general, administratorii asociatiilor de proprietari sustin ca nu pot decat sa imparta ceea ce este in plus la toti locatarii. Putini sunt cei care comanda verificarea apometrelor din casele oamenilor si tot mai putine sunt situatiile in care se gasesc nereguli, dat fiind faptul ca cei care triseaza isi pot aranja oricand sistemul.

Comentarii

comentariu

About the Author

-