Published On: sâm, Noi 13th, 2010

Portofelele brailenilor s-au micsorat considerabil

Share This
Tags

* Cel putin asa reiese din datele oficiale de la Statistica * Singurele domenii de activitate unde stam mai bine decat media nationala sunt agricultura, silvicultura si pescuitul

Traiul tot mai greu si salariile tot mai mici nu mai sunt de mult o noutate pentru braileni. Viata la limita supravietuirii insa este confirmata si de catre Directia Regionala de Statistica Braila, castigul salarial mediu nominal brut realizat in septembrie de braileni a fost de 1.312 lei, in timp ce netul s-a ridicat la 961 lei. Daca este sa comparam castigul din septembrie cu cel din august constatam ca salariul mediu nominal brut  si net inregistreaza o scadere de 4,2 %.

„La nivel national castigul salarial mediu nominal brut realizat in luna septembrie 2010 a fost de 1.846 lei, iar cel net de 1.340 lei”, a declarat Anca Constantin, directorul executiv al institutiei brailene.

Venituri mai mici au fost inregistrate si in industrie si constructii, castigul mediu brut a fost de 1.404 lei, cu 25,1 % mai mic decat cel realizat la nivel national care a fost de 1.875 lei. Totodata, in servicii castigul mediu brut a fost de 1.237 lei, cu 32,9 % mai mic decat cel realizat la nivel national care a fost de 1.844lei.

Agricultura ne salveaza

In ciuda veniturilor diminuate din buzunarele brailenilor, stam bine la capitolul agricultura, silvicultura si pescuit, unde, potrivit celor de la Statistica, castigul salarial mediu nominal brut a fost de 1.430 lei, cu 2 % mai mare decat cel de la nivel national care s-a situat in jurul cifrei de 1.402 lei.

„Indicele castigului salarial real pentru luna septembrie 2010, calculat ca raport intre indicele castigului salarial nominal net si indicele preturilor de consum a fost de 95,3 % fata de luna precedenta si de 77,3 % fata de luna decembrie 2009. Fata de luna septembrie 2009 indicele castigului salarial real a fost de 84,3 %”, a mai spus Anca Constantin.

Comentarii

comentariu

About the Author

-