Published On: joi, Noi 18th, 2010

Plata si coplata in sistemul sanitar trebuie incurajata

Share This
Tags

* Este afirmatie presedintelui Consiliului Judetean (CJ) Braila * Acesta spune ca o parte dintre braileni au bani si isi pot plati investigatiile medicale sau spitalizarea * Investitiile in sanatatea braileana vor continua

Bugetul spitalelor poate creste substantial daca se introduce coplata. Aceasta este parerea presedintelui CJ Braila, Gheorghe Bunea Stancu, care a declarat ca oamenii care au o situatie financiara mai buna ar face bine sa plateasca vizitele la spital. In plus, banii rezultati pe aceasta cale pot fi folositi de unitatea medicala pentru alte servicii.

“Plata si coplata trebuie incurajata in Romania. Sunt oameni cu bani care pot plati pentru serviciile medicale, iar banii aceea ar urma sa ajunga la bugetul propriu al unitatii medicale respective”, a spus seful CJ.
Acesta mai spune ca CJ a luat in serios rolul pe care il ocupa in ceea ce priveste sanatatea din judetul Braila si a investit sute de miliarde de lei vechi in ultima perioada. In plus, acesta a dat asigurari ca va mai investi si pe viitor sume importante pentru ca brailenii sa poata apela la servicii medicale de calitate si sa nu mai considere ca “trenul de Bucuresti” este cel mai bun medic.

Investitii necesare

Presedintele CJ spune ca va continua proiectele si va construi o noua sectie de Cardiologie si una moderna de ATI, dar spera ca Ministerul sa contribuie cu ceva la dotarea acestora.
“Noi facem eforturi in crearea de pavilioane noi – Boli Infectioase, la anul Sectia de Cardiologie, ATI – ne gandim la el ca pentru un sistem european cu 30 – 35 de paturi cu circuite asa cum trebuie. Problema noastra este ca ne ocupam de imobile si am dori ca Ministerul Sanatatii sa ne ajute cu cate ceva pentru ca nu putem suporta toate costurile. Terapia Intensiva are 20 de miliarde de lei vechi alocate, urmand ca la anul sa punem diferenta, dar nu avem bani pentru tot”, a precizat Gheorghe Bunea Stancu care a adaugat ca pentru moment absorbtia de fonduri europene la Braila se concretizeaza prin contracte semnate in valoare de 15 milioane de euro din care 12 milioane de euro sunt numai pentru Spitalul Judetean, doua milioane de euro la Maternitate si un milion de euro la TBC.
“Diferenta dintre semnarea contractelor si absorbtie este mare. Noi putem sa consideram un proiect incheiat atunci cand am si facut plata lui si l-am dat in exploatare spitalului pentru a-i deservi pe cei care au nevoie. De aceea cred ca trebuie sa fim foarte atenti cu implementarea acestor proiecte si cred ca este un caz national. Ele pot deveni foarte usor din eligibil in neeligibil si ne ghinuim cu tot felul de solutii si le spuneam si colegilor ca din pacate Romania pe partea de proiecte in sanatate nu este bine vazuta si ne este foarte greu de implementat proiecte pe ambulatorii, in cazul nostru”, a conchis seful CJ.

Comentarii

comentariu

About the Author

-