Published On: lun, Noi 22nd, 2010

Piata muncii, saturata de firme si slujbe fara cautare

Share This
Tags

* Criza economica a ingenuncheat multe afaceri de la inceputul anului si pana acum si la Braila * In ultima perioada se remarca o revigorare pe piata muncii lucru demonstrat si de statistica celor de la Oficiul Registrului Comertului * Confectiile au luat iar cu asalt orasul si inghit o parte din forta de lucru * Absolventii de facultati se plang ca nu isi gasesc locuri de munca pe masura pregatirii, lucru confirmat de cei de la Somaj

Potrivit datelor celor de la Oficiul Registrului Comertului, in perioada ianuarie – octombrie 2010, 715 firme si-au suspendat activitatea, fata de 1.566 in aceeasi perioada a anului trecut. Tot in perioada vizata, au avut loc si dizolvari voluntare de firme, 319 numai in acest an fata de 602 anul trecut. Singura diferenta se poate observa in ceea ce priveste radierile voluntare unde in primele 10 luni ale anului 2009 s-au inregistrat 909 astfel de solicitari, iar anul acesta numarul a ajuns la 2.577.
Desi criza a afectat dorinta patronilor de a-si mai deschide firme, in perioada ianuarie – octombrie 2009 au fost inmatriculate 1.573 de firme, in timp ce anul acesta in aceeasi perioada au luat fiinta 1.553, astfel incat la aceasta data sunt 11.832 de comercianti activi din punct de vedere juridic inregistrati la Oficiul Registrului Comertului, din care cei mai multi, 7.779 sunt persoane juridice, iar 4.053 sunt persoane fizice autorizate.

Job-uri de criza

La tot pasul se intalnesc oferte de locuri de munca. La Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca Braila, saptamanal sunt afisate locurile de munca vacante comunicate acestei institutii de angajatorii care au nevoie de forta de munca. Multe dintre job-uri sunt insa pentru cei cu nivel de pregatire redus, absolventii neavand de cele mai multe ori nicio sansa sa isi gaseasca un loc de munca pe masura pregatirii.
Care sunt angajatorii care prospera chiar si pe timp de criza? Ei bine, afacerile care “infloresc” in oras sunt cele de la magazinele de tip fast-food, de la covrigarii si, de ceva timp, si cele din confectii, asta pentru ca multe dintre firmele care si-au inchis activitatea la sfarsitul anului trecut sau chiar la inceputul acestui an au inceput sa se redeschida sub alte denumiri si cu activitate restransa.
“Confectiile de la fosta fabrica de paine angajeaza personal. Am lucrat acolo pentru o alta firma si am ramas pe afara. Am auzit ca fac angajari si ma duc sa imi incerc norocul. Nu am unde merge in alta parte”, spune Valeria, 53 de ani.
Alta locatie, acelasi concept. “Am lucrat la confectii 28 de ani si am ramas fara un loc de munca. Am aflat ca s-a redeschis o parte din Casa Modei si vreau sa ma angajez si eu. Pana la pensie mai am mult de tras. Stiu ca salariile sunt mici la confectii, dar cel putin duc acasa niste bani”, spune Antoaneta, 50 de ani.
Daca cei mai varstnici prefera sa munceasca chiar si pe salarii de nimic, tinerii sunt ceva mai selectivi.
“Am terminat Facultatea de Drept si nu am gasit nicio oferta in acest domeniu. O sa ma reprofilez. Acum caut macar o slujba de secretara ca acasa nu pot sa stau si sa astept o minune”, spune Mariana Dinescu, 25 ani.
Tot in cautarea unui loc de munca este si Emilia, o tanara de numai 26 de ani. “Am terminat Facultatea de Ecologie si nu am gasit o slujba pe masura pregatirii. Am tot citit anunturile din ziare si pe de internet si nu am gasit ceva care sa mi se potriveasca. Am vazut ca sunt multe slujbe pentru cei din confectii si pentru muncitori necalificati, dar nu pot sa ma duc la confectii pentru minim pe economie. Nu vreau sa cred ca am invata degeaba atata timp”, se plange tanara.

Statistica

Cifrele de la Somaj confirma faptul ca cei cu studii superioare isi gasesc mai greu un loc de munca si ca oferta de locuri de munca este in mare parte adresata celor cu un nivel de pregatire redus. In primele noua luni ale anului, potrivit Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca Braila au fost cuprinse in masuri active 11.555 de persoane, iar 5.965 au dobandit statutul de persoana ocupata. “Analizand structura pe grupe de varsta a persoanelor ocupate prin Programul de Ocupare a Fortei de Munca al Agentiei observam ca, ponderea cea mai ridicata este detinuta de persoanele ocupate cu varste intre 35 si 45 de ani astfel: 14,1 % aveau varsta sub 25 de ani, 25,2 % intre 25 si 35 de ani, 31,5 % intre 35 si 45 de ani, iar 29,2 % cu varsta mai mare de 45 de ani. Structura acestora pe niveluri de pregatire a fost urmatoarea: 7,5 % cu nivel de pregatire primar, 36,7 % cu nivel de pregatire gimnazial, 28,2 % cu nivel de pregatire profesional/scoala de arte si meserii, 20,2 % cu nivel de pregatire liceal/postliceal, 7,4 % cu nivel de pregatire universitar. Astfel, observam faptul ca, 72,4 % dintre persoanele ocupate au nivel de pregatire primar, gimnazial si profesional/scoala de arte si meserii, aspect ce este in concordanta cu structura somerilor aflati in evidenta noastra la data de 30 septembrie 2010″, declara atunci directorul institutiei Simona Cirligea.

Comentarii

comentariu

About the Author

-