Published On: mar, Noi 30th, 2010

Peste 6.500 de someri si-au gasit un loc de munca cu ajutorul celor de la Somaj

Share This
Tags

* Mai mult de jumatate dintre somerii aflati in evidentele celor de la Somaj si-au gasit un loc de munca ca urmare a masurilor active de ocupare * Cei mai multi dintre somerii care au acum un loc de munca au un nivel de pregatire redus

Somerii braileni isi gasesc tot mai greu de lucru, numarul locurilor de munca fiind de la o saptama la alta tot mai redus. Multi dintre ei ajung sa iasa din perioada in care sunt indreptatiti de lege sa primeasca indemnizatie de somaj si tot nu reusesc sa isi gaseasca un loc de munca. Studiile arata ca trece mai bine de un an in multe cazuri pana cand un somer isi gaseste un loc de munca. Altii sunt ceva mai norocosi si reusesc, in perioada in care primesc indemnizatie de somaj sa gaseasca o slujba potrivita pregatirii lor.
La fel de norocosi se pot socoti cei 6.507 braileni care au “dobandit statut de persoana ocupata” din totalul celor 12.594 de persoane care au fost cuprinse in masurile active ale angajatilor de la Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Braila pana acum.
“Solicitantii de loc de munca au participat la urmatoarele masuri active: informare, consiliere si orientare profesionala, servicii de medierea muncii, cursuri de formare profesionala, completarea veniturilor salariale ale somerilor care se incadreaza inainte de expirarea somajului, stimularea mobilitatii fortei de munca, prime de incadrare pentru absolventi, subventionarea locurilor de munca pentru incadrarea – somerilor de peste 45 de ani, somerilor care sunt parinti unici sustinatori ai familiilor monoparentale, somerilor care mai au trei ani pana la pensie, persoane cu handicap, persoane marginalizate conform Legii nr. 116/2002 privind marginalizarea sociala, subventionarea locurilor de munca pentru incadrarea absolventilor din institutii de invatamant, subventionarea locurilor de munca pentru ocuparea temporara a fortei de munca in lucrari publice de interes comunitar”, a declarat Simona Cirligea, directorul AJOFM Braila.
Cei mai multi dintre cei angajati au varste cuprinse intre 35 si 45 de ani, respectiv 31,5 % dintre somerii care au fost cuprinsi in Programul de Ocupare a Fortei de Munca al celor de la Somaj si cu studii gimnaziale.
“Structura acestora pe niveluri de pregatire a fost urmatoarea: 10,1 % cu nivel de pregatire primar; 35,3 % cu nivel de pregatire gimnazial; 27,3 % cu nivel de pregatire profesional/scoala de arte si meserii; 20 % cu nivel de pregatire liceal/postliceal; 7,3 % cu nivel de pregatire universitar. Astfel, observam faptul ca, 72.7 % dintre persoanele ocupate au nivel de pregatire primar, gimnazial si profesional/scoala de arte si meserii, aspect ce este in concordanta cu structura somerilor aflati in evidenta AJOFM la data de 31 octombrie”, a mai spus directorul institutiei brailene.

Cursuri de formare profesionala, stimularea angajatorilor

In perioada analizata 159 de persoane care au participat la cursuri de formare profesionala au reusit sa isi gaseasca un loc de munca, alte 609 avand acum o slujba ca urmare a stimularii angajatorilor pentru incadrarea persoanelor aflate in cautarea unui loc de munca – somerilor cu varsta peste 45 de ani sau somerilor care sunt parinti unici sustinatori ai familiilor monoparentale, absolventilor de institutii de invatamant, somerilor prin ocuparea temporara a fortei de munca in lucrari publice de interes comunitar, persoanelor marginalizate social conform Legii nr. 116/2002 privind marginalizarea sociala.
“In primele 10 luni ale anului, dintre persoanele ocupate, 507 someri au beneficiat, din bugetul asigurarilor pentru somaj, de masuri active de stimulare in vederea ocuparii unui loc de munca, ce au constat in: completarea veniturilor salariale – reprezentand 30 % din cuantumul indemnizatiei de somaj stabilit, din momentul angajarii pana la sfarsitul perioadei pentru care erau indreptatiti sa primeasca indemnizatia de somaj, prime de incadrare acordate absolventilor de invatamant, prime de incadrare si de instalare in vederea stimularii mobilitatii fortei de munca”, a explicat Simona Cirligea.

Comentarii

comentariu

About the Author

-