Published On: joi, Noi 4th, 2010

Niciun brailean nu doreste sa-si cumpere locuinta de tip ANL

Share This
Tags

* Brailenii nu se inghesuie sa cumpere apartamentele ANL in care locuiesc, chiar daca legea le permite * Primarul spune ca o parte dintre chiriasi au posibilitate financiara, dar ca refuza in continuare sa faca aceasta tranzactie * Acesta este motivul pentru care chiria in cazul acestora se va majora.

In timp ce majoritatea spun ca nu au bani pentru o investiei de acest tip, altii declara deschis ca mai bine stau cu chirie decat sa se indatoreze la banci.
Maria Simion a primit o locuinta de tip ANL in 2004 si ar fi vrut sa o cumpere, numai ca intre timp si-a pierdut slujba si lucrurile s-au schimbat radical. “Am avut intentia impreuna cu sotul sa facem un imprumut si sa ne cumparam locuinta. Acum doar el este salariat, eu sunt somera, iar din cei 610 lei pe care ii primesc de la somaj nu pot sa imi permit sa ma duc la banca pentru un imprumut. Chiar daca imi doresc imi este teama pentru ca vremurile sunt asa cum sunt si poate oricand sa ramana si sotul somer si nu vom avea cum sa dam banii la banca. Pentru moment prefer sa platesc chirie”, spune femeia.
Primarul Aurel Simionescu recunoaste ca nu toti cei care locuiesc in astfel de apartamente au banii necesari pentru a le cumpara, dar spune ca 50 – 100 de familii din cele 550 de locuinte de acest tip tot ar avea aceasta posibilitate.
“Am avut si ieri o discutie la ANL pentru ca avem o astfel de activitate in Brailita 3 si ritmul de lucru este din punctul meu de vedere nesatisfacator. Adica s-au pus talpile la toate cele noua blocuri si acum se sta pentru ca banii care erau alocati pentru asa ceva probabil ca sunt spre terminate. Exista si observatia de la nivel central in legatura cu valorificarea acestor locuinte. Apartamentele care au fost date in folosinta undeva in jurul anului 2002, 2003, 2004, chiar si 2005 vor fi mai ieftine cu 10 – 12 % decat pretul despre care vorbim sau decat cele date in folosinta acum un an, dar nu s-a cumparat nicio locuinta pana acum. Fac apel la cei care pot sa cumpere sa o faca din doua considerente: chiria pe care o platesc acum este mai mult decat modica, de cinci sau chiar sase ori sub chiria existenta pe piata si in al doilea rand pentru ca daca mergem sa ne uitam la aceste apartamente exista disponibilitatea financiara – masini in fata blocului, balcoane inchise, se vede ca se fac investitii. Nu toata lumea isi permite sa cumpere, dar sunt si familii care din punctul meu de vedere isi permit acest lucru”, a declarat in aceasta dimineata primarul.
Chiriasii prefera sa locuiasca in ANL-uri si sa plateasca 50 de lei pentru o garsoniera si 70 de lei pentru un apartament decat sa se imprumute la banca pentru a cumpara o astfel de locuinta al carui pret poate porni de la 12.000 de euro si ajunge pana la 20.000 de euro.
Nemultumirea primarului este cu atat mai mare cu cat niciunul dintre chiriasii de la ANL-uri nu a solicitat cumpararea locuintei, in conditiile in care banii rezultati din aceasta operatiune sunt folositi tot pentru construirea de locuinte in acest regim.
“Lumea trebuie sa inteleaga ca aceste locuinte sunt pentru tineri, iar dupa o anumita perioada de timp este nevoie de reparatii si alte lucrari”, a precizat edilul sef care a adaugat ca va solicita o analiza amanuntita a situatiei astfel incat cei care au posibilitatea sa cumpere locuinta, dar din motive diverse nu o fac sa plateasca o suma mai mare la chirie. Deocamdata municipalitatea nu a stabilit cu cat se va majora in cazul acestora chiria lunara.

Comentarii

comentariu

About the Author

-