Published On: vin, Noi 12th, 2010

Mircea Geoana, presedintele Senatului: “Exista o problema serioasa in ceea ce priveste credibilitatea Romaniei”

Share This
Tags

* Prezent la Braila, ieri, pentru o intalnire cu Comisia de Sanatate Publica din Senat, Mircea Geoana, presedintele Senatului Romaniei a tras un semnal de alarma asupra perceptiei Romaniei in afara.

Acesta l-a criticat pe Ministrul de Externe care in viziunea sa nu face eforturi suficiente pentru ca tara noastra sa aiba o imagine mai buna.
“Anuntul facut de ministrul afacerilor europene din Franta cu privire la posibilitatea amanarii intrarii Romaniei in spatiul Schengen reprezinta un semnal extrem de dur la adresa tarii noastre. Sper sa nu se intample acest lucru, dar daca se va intampla si Romania va fi impinsa inca un pas catre periferia Europei, putem sa constatam ca dincolo de esecul in planul politicii interne – economice, sociale, de lupta impotriva crizei, am asista la unul dintre cele mai severe esecuri de politica externa ale Romaniei din ultimii ani. Daca se intampla asa va fi unul dintre cele mai severe esecuri de politica externa a administratiei Basescu”, a declarat Mircea Geoana.
Cu toate acestea, in viziunea acestuia, vinovatii nu sunt la Ministerul de Externe, ci in politica: “Nu cred ca problema este la Ministerul de Externe, el a incercat sa isi faca datoria. Problema este de natura politica, este una de credibilitate, de influenta externa si daca din Franta, tara cu care avem un parteneriat strategic privilegiat, vine un astfel de semnal, acest lucru reprezinta un semnal de o severitate absolut deosebita. Cred ca ministrul de externe, domnul Baconschi, ar trebui sa lase un pic in plan secund experimentele si himerele sale politice. Este ministru de externe al Romanie, nu ma intereseaza ce culoare politica are, este fost ambasador al Romaniei la Paris si, in acest moment, trebuie sa isi dedice intreaga sa energie, ca si presedintele Basescu, ca si premierul Boc, ca si noi, ceilalti lideri din Romania, cred ca avem obligatia sa declansam lobby, toti, indiferent de culoarea politica, pentru a evita o astfel de situatie”.
In plus, Geoana a declarat ca daca administratia Basescu esueaza in aceasta privinta, rezolvarea acestei situatii sta in puterile tuturor.
“Cine crede ca daca i se intampla asta lui Basescu este o fericire pentru opozitie, greseste. Este o problema severa pentru Romania. Dupa trei ani si jumatate de membru in UE 1 % rata de absorbtie de fonduri europene, in continuare monitorizati pe Justitiei si probleme de coruptie, ultima tara din Europa – Bulgaria ne-a depasit ca nivel de trai. Este clar ca exista o problema serioasa in randul credibilitatii Romaniei. Exista un vinovat, dar trebuie sa gasim solutii cu totii”, a mai spus acesta.
Discursul sau s-a incheiat cu un indemn pentru ca toti factorii implicati sa incerce sa mai salveze ce se mai poate salva, consecinta pentru acest esec fiind, potrivit acestuia, umilirea suplimentara a Romaniei si confirmarea statutului de tara de mana a doua.

Comentarii

comentariu

About the Author

-