Published On: mie, Noi 10th, 2010

La 85 de ani, Gheorghe Gorincu a lansat o noua carte – “Itinerar sentimental Falticeni – Braila”

Share This
Tags

Aseara, Sala de festivitati a Bibliotecii Judetene “Panait Istrati” a fost neincapatoare pentru zecile de colaboratori, fosti elevi si cunoscuti ai profesorului Gheorghe Gorincu care au dorit sa fie alaturi de acesta la dubla aniversare, 85 de ani de viata si 20 de ani de functionare neintrerupta a editurii personale “Danubius”, cunoscuta atat in Braila, cat si in tara.
Inainte ca autorul sa isi prezinte cartea, cativa apropiati au tinut cuvantari – profesorii Toader Buculei, Viorel Mortu, Vasile Ioan Zbarcea si Valentin Popa, prezentarile fiind presarate de bucati muzicale sustinute de catre elevi ai Liceului de Arta.
Cu aceasta ocazie, Gheorghe Gorincu si-a lansat cartea “Itinerar sentimental Falticeni – Braila”, un dialog cu profesorul Dumitru Anghel care are un continut intre memorialistica si cronica de intamplari, cu unele trairi sentimentale din micutul si cochetul oras Falticeni, incarcat de istorie, dar si din Braila, orasul maturitatii autorului.
“Atunci cand am pasit impreuna cu domnul profesor Anghel la punerea pe hartie de pe reportofon a acestor momente m-am gandit la unele lucruri mai putin tragice sau chiar unele tragice. M-am oprit in 1933, aveam opt ani, cand am prins criza. Am copilarit intr-un conac boeresc la sora tatalui meu. In 1933 am simtit cand bancile din acea perioada i-au sechestrat si scos la mezat mosia, datorita neplatii ratelor la banca. M-a marcat acest moment, ca mai tarziu, la Scoala nr. 2 din Falticeni, unde a invatat si Mihail Sadoveanu, invatatorul a asezat elevii in dreapta si stanga si jos turceste toti incaltatii, iar in spate erau toti colegii mei desculti dupa criza din 1933. Am scris cu oarecare amar aceste randuri”, a spus Gheorghe Gorincu.
Cartea sa mai cuprinde amintiri si descrieri ale evenimentelor din perioada in care era contabil si inspector de credite la Sucursala Falticeni a Bancii Nationale, din perioada de inspector principal de credite la Sucursala Braila a Bancii nationale si profesor pentru obiectul Tehnica bancara la Scoala Medie Tehnica Financiara din Braila, din cea de inspector sef la Sucursala Braila a Bancii Nationale, din cea de profesor la Liceul Economic “Ion Ghica” cea de director la Grupul Scolar Radio-TV din Braila, avand ca obiect predarea Organizarea intreprinderilor, dar si din perioada in care a lucrat la editura.
Viata Brailei si a brailenilor este redata fidel in cartea profesorului in cele mai mici amanunte, multe dintre personajele cartii fiind si ele prezente in sala la dubla aniversare.

Comentarii

comentariu

About the Author

-