Published On: vin, Noi 12th, 2010

IPS Casian despre Centrul Cultural Nicapetre: “O bucatica de Versailles”

Share This
Tags

* Centrul Cultural Nicapetre a fost redeschis in aceasta dimineata pentru publicul brailean * Vastele incaperi in care sunt expuse operele marelui artist Nicapetre au impresionat pe toti cei prezenti, sotia artistului marturisind cu emotie ca va mai aduce si alte opere ale acestuia care sunt acum in Canada.

In aceasta dimineata Centrul Cultural Nicapetre din Centrul Istoric al orasului a fost redeschis publicului dupa o perioada in care au fost facute lucrari pentru reabilitarea imobilului. Dupa taierea panglicii si dupa vizitarea fiecarei incaperi, presedintele Consiliului Judetean (CJ) Braila, Gheorghe Bunea Stancu a declarat: “Un ochi critic poate sa mai aduca imbunatatiri acestei cladiri, dar una peste alta reabilitarea a reusit si este o cladire care ne face cinste noua brailenilor. Probabil ca aici vom avea nu numai expozitia permanenta Nicapetre. Este o cladire care trebuia brailenilor, reprezentativa pentru braileni, un punct turistic, un loc in care toti cei care vor dori sa viziteze Braila vor putea sa vina sa vada operele de arta ale maestrului”.

Seful CJ a mai spus ca pana la sfarsitul acestui an si celelalte imobile care au fost in reabilitare cu Centrul Cultural Nicapetre vor fi inaugurate, fiind gata. In plus, acesta a precizat ca cel mai probabil Sectia de Etnografie a Muzeului Brailei va redeveni ceea ce a fost odinioara, un restaurant de lux cunoscut brailenilor cum a fost “Privighetoarea”, adaugand ca “bineinteles ca nu se va ocupa CJ de restaurant, asta ne mai trebuia sa ne ocupam si de restaurant”.
IPS Casian Craciun, prezent la eveniment, a tinut o scurta cuvantare, laudand initiativa CJ de a readuce in atentia brailenilor valorile culturale autentice. “Sunt rare intalnirile culturale autentice. Sunt rare in zilele noastre locurile valoroase. Avem aici o bucatica de Versailles… Braila, despre Braila, s-a scris, s-a spus si toti am spus cuvinte frumoase. S-a spus ca in Braila au fost multi straini, lucru adevarat. Braila nu este un oras strain, ci un oras care i-a iubit pe straini si le-a dat posibilitati sa se afirme. Braila are personalitatile ei care au uimit strainii si strainatatea. Astazi suntem in fata unei astfel de personalitati, reprezentata prin opere si prin doamna (n.r. sotia lui Nicapetre). Pe mine m-a impresionat cel mai mult cand doamna ne-a descifrat, ne-a decriptat taina, ideea, din interiorul acestor opere. Omul acesta nu s-a jucat cu lemnul, ci a scris in lemn o istorie a frumusetii. Aici este o parte din viata lui”, a declarat IPS Casian Craciun.

“Braila … locul sfant pe lume”

Vizibil emotionata, sotia marelui artist, Anca Ghitescu, a promis ca va mai aduce si alte opere ale artistului pe care le are in Canada. “Cladirea este terminata impecabil, am aratat niste fotografii colegilor din Canada care au ramas extrem de impresionati. Vor veni turisti sa va viziteze. Nicapetre a iubit Braila enorm, a pictat pe Dunare, a vanat cu el pe Dunare. Braila pentru el era centrul universului, locul sfant in lumea asta. Vor mai veni si alte lucrari pe care le am in Canada, vom imbogati aceasta colectie Nicapetre”, a spus Anca Ghitescu.
Directorul Muzeului Brailei, Ionel Candea spune ca astfel opera lui Nicapetre va putea fi accesibila iubitorilor de frumos. “In 1957 un guvern al Romaniei a respins donatia lui Brancusi catre statul roman si Romania pentru multa vreme s-a acoperit de o mare rusine, aceea de a respinge opera unuia dintre cei mai autentici si inovatori artisti, Constantin Brancusi, caruia i s-a spus ca opera lui nu reprezinta importanta. Se putea usor intampla ca in ultimii ani o astfel de confuzie, chiar in noile conditii ideologice sa se indrepte spre un la fel de rau lucru in ceea ce il priveste pe Nicapetre. Am avut sansa ca la Muzeul Brailei sa avem oameni bine pregatiti si de mare pricepere  in ceea ce priveste fenomenul artistic contemporan”, a declarat Ionel Candea care a adaugat ca l-a cunoscut pe Nicapetre imediat la sfarsitul anilor ’90 si ca il leaga de acesta multe amintiti placute. “Prima si ultima piesa de teatru de papusi pe care am vizionat-o aici se chema “In imparatia oglinzilor strambe” si-i spuneam asta lui Nicapetre care ma opreste si imi spune ca asa ceva nu se poate, asta e prima piesa la care el a cioplit-o pentru papusile din spectacolul respectiv”, isi aminteste directorul Muzeului Brailei.

Comentarii

comentariu

About the Author

-